Heilig-Hartcollege breidt fors uit

TWEE NIEUWE VLEUGELS IN OLMSTRAAT MOETEN PLAATSGEBREK VERHELPEN

De vier directeurs, vlnr. Jean-Marie Noreille, Petra Depraetere, An De Bremme en Geert Van Den Bossche, voor de schoolmuur en de vier witte huizen die verdwijnen voor de nieuwbouw.
Johan Anckaert De vier directeurs, vlnr. Jean-Marie Noreille, Petra Depraetere, An De Bremme en Geert Van Den Bossche, voor de schoolmuur en de vier witte huizen die verdwijnen voor de nieuwbouw.
Het Heilig-Hartcollege breidt tegen 1 september 2018 fors uit. Er komen twee nieuwe vleugels in de Olmstraat. Ook de speelplaats wordt vernieuwd. De investering van 6,8 miljoen euro werkt plaatsgebrek weg. Het aantal leerlingen steeg er in tien jaar tijd met 600.

Het college barst met 1.818 secundaire scholieren uit zijn voegen. Vooral aan de Olmstraat veroorzaakt de leerlingenaangroei probleem. "Er staan daar als tijdelijke oplossing al meer dan tien jaar vier noodlokalen", zegt directeur Jean-Marie Noreillie. "Verder heb je er twee verouderde ateliers."


Het directieteam diende zeven jaar geleden een nieuwbouwdossier in bij het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs (Agion). De wachttijd is vijftien jaar, maar het college krijgt sneller groen licht. "Iedere vierkante meter van onze school is gerenoveerd, terwijl we de groei van het aantal leerlingen kunnen aantonen", vervolgt Noreillie.

De maquette van het Heilig-Hartcollege met vooraan de nieuwe vleugels aan de Olmstraat.
Johan Anckaert De maquette van het Heilig-Hartcollege met vooraan de nieuwe vleugels aan de Olmstraat.

Torengebouw

Er reageerden meer dan honderd ontwerpteams op een Europese aanbesteding in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester. Het college ging uiteindelijk in zee met architectenbureau Hebbelinck-de Wit uit Luik. Dat bureau werkt voor het project samen met Nu Architecten en ingenieursbureau Robuust uit Gent.


De nieuwe vleugels komen schuin tegenover parking Olm. De eerste nieuwbouw wordt tegen de sporthal aangebouwd met op het gelijkvloers een gymzaal en sanitair blok en op de eerste en tweede verdieping samen zeven leslokalen. De tweede nieuwbouw, een torengebouw van vier verdiepingen, komt waar nu nog vijf witte huisjes staan in de Olmstraat. Het gelijkvloers krijgt een polyvalente zaal met 240 plaatsen, een EHBO-lokaal en een leerlingensecretariaat voor de derde graad. Op de bovenverdiepingen zijn samen zes leslokalen en een stille ruimte voorzien.


In de kelder is onder meer plaats voor 200 fietsen. De speelplaats, kant Olmstraat, wordt vernieuwd. "We plannen onder meer twee basketbalvelden, die omgevormd kunnen worden tot een voetbalveld, en een looppiste met vier banen", zegt directeur Jean-Marie Noreillie.


Tegen de zomer worden de vijf witte huisjes en twee ateliers gesloopt. De aanleg van de speelplaats start begin 2017 en is tegen 1 september 2017 af. De bouw van de twee nieuwe vleugels start in september 2017. Ze zijn, als alles volgens plan verloopt, op 1 september 2018 klaar. Nadien worden de vier noodlokalen afgebroken. De investering bedraagt 6,8 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen euro door Agion gesubsidieerd wordt.