Dinsdag infovergadering over milieuvervuiling Gaverbeek na brand
bij Matco

De Gaverbeek kleurde na de brand sneeuwwit.
Hans Verbeke De Gaverbeek kleurde na de brand sneeuwwit.
Het stadsbestuur van Waregem organiseert dinsdag een infovergadering over de impact van de brand bij Matco op de Gaverbeek. De Gaverbeek werd zwaar vervuild nadat grote hoeveelheden latex in de beek belandden. De Vlaamse Milieumaatschappij zal ook aanwezig zijn om meer uitleg te geven. 

De infovergadering vindt nu dinsdag plaats op 15 januari in het OC in Nieuwenhove om 19 uur. Iedereen die wil komen is welkom. De Vlaamse Milieumaatschappij komt hun voorziene plan van aanpak en de verdere opvolging daarvan toelichten. Bij de zware brand in het chemisch bedrijf Matco van 19 december vorig jaar, stroomden duizenden liters latex de straat op. Dat gebeurde nadat grote tanks in het bedrijf stuk gingen door de enorme hitte. Het goedje kwam in de riolering en vervolgens ook in de Gaverbeek terecht. Vrij snel was duidelijk dat de vervuiling niet schadelijk was voor de mens omdat er geen water van de Gaverbeek gebruikt wordt voor de drinkwaterproductie. Maar volgens de afdeling handhaving van de Vlaamse overheid zijn de waterplanten in de beek wel stevig aangetast. Meer zelfs: de Vlaamse Milieumaatschappij noemt de vervuiling de ergste van een waterloop in lange tijd. Nog tijdens de bluswerken, toen duidelijk werd dat het goedje in de natuur zou terechtkomen, werd de Gaverbeek afgedamd, maar dat volstond niet om de vervuiling tegen te gaan. De verontreiniging is intussen zo goed als helemaal opgelost. Volgens de afdeling handhaving van de Vlaamse overheid zou Matco te laat de vervuiling gemeld hebben en verkeerde informatie gegeven hebben over het inperken ervan. Daarom heeft de afdeling handhaving van de Vlaamse overheid aan het parket een proces-verbaal overgemaakt. 

Met een kraan werd daags na de brand vlakbij het bedrijf een dam gemaakt op de Gaverbeek, om te vermijden dat er nog meer smurrie in terecht zou komen.
Hans Verbeke Met een kraan werd daags na de brand vlakbij het bedrijf een dam gemaakt op de Gaverbeek, om te vermijden dat er nog meer smurrie in terecht zou komen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.