Deejay ontwerpt juwelen

Lanier Daenen (41) keert terug naar Kortrijk

Lanier Daenen in zijn zaak in Kortrijk, waar hij Maison Lanier opent in de Steenpoort 17.
Foto Deleu Lanier Daenen in zijn zaak in Kortrijk, waar hij Maison Lanier opent in de Steenpoort 17.
Lanier Daenen - gekend als deejay, maar ook als goudsmid en juwelier - keert na tien jaar terug naar Kortrijk, waar hij vandaag juwelenhuis Maison Lanier opent in het winkelwandelgebied. "Ik sleet hier mijn jeugd. Mijn leven ligt hier. En Kortrijk profileert zich steeds meer als ambachtsstad", zegt hij.

Hij heeft al tien jaar een atelier, eerst in Zulte en daarna in de Handelgemweg in Beveren-Leie, maar zet nu een volgende stap. Door een eigen juwelenhuis met atelier te openen, in de Steenpoort 17, waar juwelier Teirlinck tot enkele jaren geleden zat.


"Ik maak een droom waar, nu ik mijn eigen winkel heb", zegt Lanier Daenen (41). "Ik ontwerp mijn eigen trendy zilveren collectie Noco en doe aan maatwerk in goud en zilver. Ik maak als gepassioneerd vakman ook gepersonaliseerde trouw- of rouwjuwelen. Ik haal daar erg veel voldoening uit. Als ik enkele keren samenzit met een klant en er na die gesprekken in slaag om een juweel te maken dat hij of zij graag ziet, dát is een fantastisch gevoel. Als ik hem of haar dan zie lachen, ben ik zelf gelukkig. Het doet veel deugd om terug te keren naar de heimat. Want je kan een Kortrijkzaan wel uit Kortrijk halen. Maar Kortrijk haal je nooit uit een Kortrijkzaan."

Een zilveren ring in bloemmotief. Romantisch en ideaal voor een vrouw. Kost 200 euro.
Henk Deleu Een zilveren ring in bloemmotief. Romantisch en ideaal voor een vrouw. Kost 200 euro.

Fiorella

Lanier Daenen kreeg de microbe te pakken dankzij zijn mama. Zij had in de jaren 90 met Fiorella een juwelenzaak in winkelcentrum Ring Shopping. De jonge Lanier hielp er op woensdagen en tijdens weekends. "Ik vond het zo leuk, dat ik er snel voor koos om de opleiding goudsmid-juwelier te volgen in het KTA in Heule. Niet vergeten ook dat Kortrijk iets heeft met juwelen. Je had in de jaren 90 zelfs zo'n tachtig ateliers in de stad, waar tot 900 mensen werkten. Echte ambachtsshops lijken nu stilaan uit het straatbeeld te verdwijnen, maar niet in Kortrijk. De stad doet het steeds beter op dat vlak."

Henk Deleu

Billy Bops

Opmerkelijk: Lanier is ook al ruim 20 jaar deejay. "Ik rolde er via mijn vader in. Hij was actief in Radio West in Menen. Ik had mijn eerste platenspeler al toen ik 6 jaar was en mocht mee plaatjes draaien in Radio West. Ik draaide vroeger in cafés zoals Stradivarius en Sens Unique in Kortrijk en ook in gewezen danscafé Billy Bops in Zwevegem. Ik draai nu nog tijdens weekends, vooral in Place2Party in Torhout, Willy's Moustache in Willebroek, Vijf Voor Twaalf in Gent en Bar-a-Bar in Oudenaarde. Ik draai als commercieel allround-deejay ook op trouw- en verjaardagsfeesten. Mijn sets zijn voorbereid, maar ik improviseer ook altijd. Je moet je aanpassen naar het publiek dat je voor je hebt. We hebben een muzikale familie. Mijn 32-jarige zus Edmée is zangeres en gekend als DHT featuring Edmée", aldus Lanier Daenen. Het openingsweekend van juwelenhuis Maison Lanier is vandaag zaterdag van 10 tot 18 uur en morgen zondag van 14 tot 18 uur. Info: www.maisonlanier.be en www.nocojuwels.com.

Henk Deleu