"Ze was een trotse vrouw, door iedereen graag gezien"

THEATERMONUMENT CECILE RIGOLLE (92) OVERLEDEN

Cecile Rigolle in 2014 op Waregem Koerse.
Maxime Petit Cecile Rigolle in 2014 op Waregem Koerse.
De stad Waregem verliest na het overlijden van Cecile Rigolle (92) een van haar bekendste inwoners. Het theatermonument schitterde ook op televisie, met tientallen rollen in films en series. "Een trotse vrouw, die door iedereen graag gezien was", zeggen dochters Sofie en Bernadette.

Cecile Rigolle (92) overleed zondag in De Meers. Ze verbleef al enkele maanden in het woonzorgcentrum. "Cecile kreeg op 16 september, na het plaatsen van een pacemaker, een trombose in het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesziekenhuis", vertellen haar dochters. "Het gevolg was een verlamming aan de rechterzijde van haar lichaam, terwijl ze ook niet meer kon spreken. Ze had geen levensvreugde en levenskwaliteit meer, waardoor ze uiteindelijk de moed begon op te geven."

Cecile op het podium tijdens een toneelstuk in de jaren 70.
Maxime Petit Cecile op het podium tijdens een toneelstuk in de jaren 70.

Regisseren

De levenslustige en humoristische actrice, fier en recht voor de raap, speelde in tientallen films en series. Ze was onder meer te zien in Wij, heren van Zichem, De Paradijsvogels, De Leeuw van Vlaanderen, Het gezin van Paemel, Postbus X, Buiten de Zone, Wittekerke, Aspe, Witse en Eigen Kweek. "Ze kwam vorige week maandag voor het laatst op televisie, in het komische programma Auwch op VIER, als schilderes in een rolstoel", aldus Sofie en Bernadette. "Die opnames dateren van september 2016."


Cecile speelde graag theater en maakte van die hobby later ook haar beroep. Ze debuteerde in gezelschap Pogen, maar was ook actief bij Kunst en Eendracht en in Sanzuniek in de jaren 70, in een pand in de Stormestraat waar je ook dancing Gallery had. "Ze regisseerde trouwens zelf in tal van amateurgezelschappen in West- en Oost-Vlaanderen", vullen Sofie en Bernadette aan. "Ze was heel streng. Het moest perfect zijn, amateurs of niet. Zo heeft Niels Destadsbader uit Deerlijk alles te danken aan Cecile. Ze leerde hem acteren in toneelvereniging À Propos in Beveren-Leie."

Erg actief

Ook op hoge leeftijd was Cecile nog erg actief. "Cecile was erg beweeglijk voor haar hoge leeftijd en ze kon ook nog goed teksten onthouden. Ze misliep zelfs regelmatig 'oma-rollen', omdat ze er gewoon te jong en te hip uitzag. Ze bleef verder leergierig. Zo had ze een tablet én een profiel op Facebook. De warme reacties op haar overlijden doen veel deugd. Het is een vorm van troost. Waregem zal Cecile missen. Zo trok ze voor haar trombose nog altijd te voet van bij haar thuis in de Holstraat naar de Aldi in de Noorderlaan om boodschappen te doen, wat toch een flink eind verder is. Tot vorige zomer ging ze vaak naar de vijvers naast het Regenboogstadion, om er in een strandstoel te genieten van 'haar meer'. Ze dronk ook graag een Duvel en bleef vaak plakken, zoals in de foyer van cultuurcentrum De Schakel."


Cecile, gehuwd met wijlen Frans Damman en mama van Bernadette (68) en tweeling Sofie en Katrien (53), hield van reizen. Zo bezocht ze tweejaarlijks dochter Katrien, die in Santa Monica in de staat Californië in de Verenigde Staten woont. Tot 2014 verbleef ze telkens in november enkele weken in Westhaven Bay op Tenerife. Cecile had ook drie klein- en acht achterkleinkinderen.


Wie afscheid wil nemen van Cecile, is donderdag om 10.30 uur welkom op een gebedsdienst in de dekenale kerk, op de Markt in Waregem.