"We missen goede schutters"

DE BEVERLADIES SPELEN NU OOK COMPETITIE PETANQUEN

Enkele speelsters kijken welke bal het dichtste ligt.
Henk Deleu Enkele speelsters kijken welke bal het dichtste ligt.
Petanqueclub De Bevers heeft er voortaan een volwaardige damesploeg bij. De eerste thuiswedstrijd tegen een Brusselse ploeg vond zaterdag plaats. "We hebben helaas verloren met 2-7. We hebben nood aan goede schutters of tireurs", zegt kapitein Eliane Allaert (66).

Om de veertien dagen is de Boulodroom in Waregem op zaterdag gereserveerd voor de vrouwelijke ploeg van KPC De Bevers. Sinds dit seizoen kunnen de dames, wegens voldoende spelers, er competitie spelen. En net als de mannen rollen de ballen stevig richting cochonet. De zon en de Ricard zijn er niet van de partij zoals in de Provence, maar toch is het gezelligheid troef op de overdekte petanquebanen. "Ik ben al vijf jaar lid van De Bevers", zegt kapitein en oudste speelster Eliane Allaert (66). "Ik ben een van de schutters of tireurs, maar het lukt niet altijd om die bal weg te schieten. Tireren is niet gemakkelijk, en bij de damesploegen ontbreekt het aan goede tireurs."

Zaterdag speelde de damesploeg van petanqueclub De Bevers een thuiswedstrijd tegen een Brusselse ploeg.
Henk Deleu Zaterdag speelde de damesploeg van petanqueclub De Bevers een thuiswedstrijd tegen een Brusselse ploeg.

Hobby

Toch oefent Eliane meer dan voldoende. Ze speelt en traint vier keer per week met de club en daarnaast gooit ze nog recreatief twee dagen per week een balletje.


"Ik woon letterlijk boven de Boulodroom op het gelijkvloers. Niemand woont dichter bij de club en mijn man is er ook lid. Het is onze dagelijkse hobby geworden." Bij het damespetanquen gaat het er even gezellig en competitief aan toe als bij de mannen. En bij on-enigheid is Erik Vercruysse paraat, de officiële scheidsrechter. "Als ze mij roepen, is het meestal omdat het niet duidelijk is welke bal het dichtst bij de cochonet ligt."

Te weinig

Zaterdag ging het er vredig aan toe, maar De Bevers moesten het onderspit delven met een 2-7-verlies.


"Jammer", zegt ondervoorzitter Monique Dewitte, al meer dan dertig jaar lid van De Bevers. "Ah, we amuseren ons met de Beverladies, zo hebben we onze damesploeg genoemd." In West-Vlaanderen zijn er met Sint-Kruis bij Brugge en Waregem slechts twee officiële vrouwelijke petanqueploegen die competitie spelen. "Dat zorgt ervoor dat wij het Vlaamse land doorkruisen van Brugge tot Antwerpen, Brussel en Limburg. De mannen blijven in West-Vlaanderen. We mogen ons dus eigenlijk de ploeg van de eerste klasse noemen", lacht Monique. Kapitein Eliane is de oudste speelster van de Beverladies, Mieke Kindt met haar 37 lentes de jongste.


"En wat je nog moet weten over de damescompetitie", pikt secretaris Dirk Demeulemeester in, "Zij spelen altijd per twee of in doublette. Er zijn gewoon veel te weinig dames in Vlaanderen die petanque spelen."