"Mond dichtplakken is pedagogische techniek"

UITBAATSTER CRÈCHE VOOR HOF VAN BEROEP NA MENSONTERENDE AANPAK

Darline S. stond volgens haar advocaat onder veel druk. Hij vraagt de vrijspraak.
Henk Deleu Darline S. stond volgens haar advocaat onder veel druk. Hij vraagt de vrijspraak.
De voormalige uitbaatster van kinderopvang Cococinelle in Waregem moest zich gisteren verantwoorden voor het Gentse hof van beroep voor de mensonterende praktijken in haar crèche. Darline S. stond ook terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen.

Darline S. (40) kreeg van de rechter in eerste aanleg drie maanden met uitstel en een geldboete van 300 euro. In beroep vraagt de procureur-generaal 9 maanden met uitstel. "Uit verklaringen van tientallen oud-werknemers blijkt dat de uitbaatster een harde aanpak hanteerde", aldus de procureur-generaal. "Er werden peuters opgesloten in een hok en wie niet wilde eten, werd gedwongen. Ook werd een kindje verplicht om op een stuk zeep te bijten. Een medewerker verklaarde dat S. de kinderen ruw behandelde. Zo deelde ze wel eens een tik uit en zou ze ook kinderen vastgebonden hebben aan hun bedjes. Een moeder van een 2-jarig meisje deed aangifte toen haar kind was thuisgekomen met blauwe plekken op haar wangen. S. had geprobeerd om de mond van het meisje open te trekken omdat ze niet wou eten. Toen dat niet lukte, kreeg het kind klappen. Daarna werd ze opgesloten in het toilet." De lijst van wantoestanden in kinderopvang Cococinelle is lang. Darline S. plakte fopspenen vast aan de mondjes van de kinderen, zodat ze er niet uit zouden vallen. Een vader zag ook met eigen ogen hoe ze de kinderen hardhandig aanpakte. Op eentje zou ze de tuinslang gericht hebben. Het kind kreeg een harde straal van koud water over zich heen. Een ander kind liet ze van 's middags tot 18 uur in een auto zitten.

"Grote druk"

De advocaat van de beklaagde, meester Gheyssens, minimaliseerde de feiten. "Mijn cliënte wordt bijzonder zwaar aangepakt. Ze stond soms onder grote druk, dan kan er al eens een tik uitgedeeld worden. Een pedagogische tik, meer is dat niet. In onze losse tijd is discipline nodig. Te streng is beter dan te los. En de mond van kinderen enkele uren dichtplakken, dat is een pedagogische techniek. Er bestaat onderzoek over." De advocaat voor Kind en Gezin reageerde hierop cynisch. "Het is bijna Boekenbeurs, ik kijk er al naar uit om de Grote Pedagogische Opvoedingsbijbel van Darline S. te lezen." Ook de procureur-generaal reageerde vol ongeloof. "Ik heb inderdaad dat onderzoek gezien, het is al 100 jaar oud. Volgens mij was dat in een tentoonstelling van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain." De advocaat van S. ging toch nog voor de vrijspraak. "De straf is buiten proportie. Mijn cliënt heeft een fout gemaakt, maar had geen slechte intenties." Darline kwam als laatste aan het woord. "Ik ben altijd eerlijk geweest. Het zijn geen leugens die mijn oud-werknemers vertellen, maar je moet het zien in zijn context." Uitspraak op 17 oktober.