"Mama is een ster aan de hemel"

EMOTIONEEL AFSCHEID VAN PATRICIA DECLERCK IN BOMVOLLE KERK

In de parochiekerk Heilige Familie in Waregem namen vrienden en familie afgelopen zaterdag afscheid van Patricia Declerck, die op een zucht van haar 35ste verjaardag overleed aan een hartfalen. Haar man Klaas Galle zat vooraan in de kerk op de grond met zijn drie kinderen te kijken naar een fotoreportage over zijn echtgenote.

Negen jaar na het huwelijksfeest van Klaas Galle en Patricia Declerck speelde hetzelfde gospelkoor uit Brussel zaterdagmorgen opnieuw in de parochiekerk Heilige Familie in Waregem. Deze keer in bijzonder trieste omstandigheden. Achthonderd mensen kwamen afscheid nemen van Patricia, die vorige zaterdag overleed aan een hartfalen. Zomaar, zonder aanleiding, zonder waarschuwing en zonder afscheid te kunnen nemen, verloor Klaas Galle (36) zijn echtgenote en verloren Alexine (6), Amaury (5) en Romanie (2) hun mama. Zes vrienden droegen de witte kist de kerk binnen.

Bij de foto van Patricia stonden heel wat witte rozen.
Xavier Coppens Bij de foto van Patricia stonden heel wat witte rozen.

Ontroerende woorden

Weduwnaar Klaas Galle nam in het begin van de viering het woord, omringd door zijn drie kinderen. "Weet je nog dat ik vorige week zei wat je moest doen als er iets met mij zou gebeuren. Die belofte die je gemaakt hebt, zal ik nu waarmaken. Ik hou me sterk voor de kindjes omdat ik weet dat ze alles voor je waren."


Zijn drie kinderen probeerden hun ontroostbare papa bij te staan. "Alexine zegt dat ik niet mag wenen, enkel als ik in bed lig. Ik moest het beloven, maar ze vindt het niet erg als ik mijn belofte zou verbreken. Romanie vertelt dat mama weg is, dat mama dodo doet en Amaury ziet dat zijn mama nu een sterretje aan de hemel is." Zijn woorden beroerden een volle kerk. "Ik ga je zo hard missen. je bent mijn vrouw, mijn beste vriendin, mijn soulmate. Je bent mijn alles, jij maakt me compleet. De steun doet deugd, maar ik besef dat ik er nu alleen voor sta, alleen met ons viertjes. Geen mama meer... Laat me niet in de steek en help me alsjeblieft. Ik heb je nodig. Ik ben zo bang voor wat er nog moet komen."

Patricia Declerck.
Xavier Coppens Patricia Declerck.

Troostende woorden

Met hun viertjes staken ze na de hartverscheurende woorden een kaars aan en legden elk een witte roos op de kist van hun mama en echtgenote. Verschillende vrienden namen het woord en prezen de gedreven zakenvrouw, de enthousiaste mama en trouwe vriendin. Een neefje van Patricia bracht troost met de woorden van Bram Vermeulen. "Als ik dood ga, huil maar niet. Ik ben niet echt dood, moet je weten. Het is maar een lichaam dat ik achterliet. Dood ben ik pas als jij me bent vergeten."


Tijdens de offerande ging Klaas op de grond zitten en pakte zijn drie kinderen stevig vast alsof hij ze nooit meer wilde loslaten. Samen keken ze naar de mooie beelden van mama Patricia die op een scherm afgespeeld worden. Alexine, Amaury en Romanie hielden het gedachtenisprentje van hun mama stevig vast. Veel te jong om hun mama echt gekend te hebben, maar ze zal ongetwijfeld verder leven in de mooie verhalen en herinneringen van iedereen die de warme vrouw wel kenden.