"Ik kan het koken niet missen"

CHEF-KOK (62) VAN DE GRAND CRU START DELICATESSENZAAK

Frank Wouters in zijn keuken van De Grand Cru, die meeverhuist.
Henk Deleu Frank Wouters in zijn keuken van De Grand Cru, die meeverhuist.
Hij kan het koken niet laten, Frank Wouters (62). De chef-kok sluit midden september na 30 jaar gastronomisch restaurant De Grand Cru in Beveren-Leie. Om nog geen maand later naast het gesloten restaurant... een delicatessenzaak te openen. "Ik voel mij uitstekend en zou de stiel te veel missen", zegt hij.

Wie nog in De Grand Cru in de Kortrijkseweg 290 wil tafelen, moet snel zijn. Want het gastronomisch restaurant, in de culinaire gids Gault&Millau goed voor 14 op 20, zit de komende tien dagen al bijna vol. Iedereen wil afscheid nemen van zaakvoerders Frank Wouters (62) en Marianne Tytgat (62). Hun laatste dag is op zaterdag 16 september. Een mens zou dan denken dat ze het na 30 jaar hard werken rustiger aan willen doen. Maar dat is verkeerd gedacht. Want het koppel opent op donderdag 12 oktober een delicatessenzaak. In een nieuwbouw die momenteel opgetrokken wordt in de Kortrijkseweg 292, palend aan hun woning naast het restaurant. "Je zal er onze specialiteiten van het huis kunnen kopen", vertelt Frank Wouters. "Voorbeelden zijn onze kalfszwezerikkroketten, onze ganzenlever en onze verse terrines. Mijn keuken van De Grand Cru, perfect onderhouden en in inox, verhuist gewoon mee naar de nieuwe zaak."

In de Kortrijkseweg 292 wordt een nieuwbouw opgetrokken voor de delicatessenzaak van de chef-kok.
Henk Deleu In de Kortrijkseweg 292 wordt een nieuwbouw opgetrokken voor de delicatessenzaak van de chef-kok.

Dooppeter

Frank Wouters blijft dus koken. "Niets doen is niet goed", vertelt hij. "En het koken zit in mijn bloed. Dat heb ik te danken aan mijn dooppeter, die vroeger restaurant Siberië in Ramskapelle bij Nieuwpoort runde. Ik mocht er als kind helpen. En zo kreeg ik de microbe te pakken. Ik doe het zo graag, ook nu nog. Al zullen het straks niet zo'n lange uren meer zijn hoor. De avondservice in het restaurant valt weg. Want onze delicatessenzaak De Grand Cru zal van dinsdag tot en met zaterdag open zijn, telkens van 9 tot 18.30 uur. Er is ook een winkeltje bij, zodat we klanten deftig kunnen ontvangen. Mijn vrouw neemt de winkel voor haar rekening. Onze delicatessenzaak staat open voor iedereen, dus ook voor traiteurs en restaurants. Je zal er ter plaatse kunnen kopen. Grote hoeveelheden zal je vooraf moeten bestellen."

Receptie

Maar eerst nemen ze dus afscheid van hun restaurant. Wie er niet meer raakt om te tafelen, hoeft niet te wanhopen. "We geven ook nog een receptie, op zaterdag 30 september waar alle klanten vanaf 17 uur welkom zijn", vertelt Frank Wouters. "En op donderdag 21 september is er hier trouwens nog een openbare verkoop van onze inboedel, vanaf 9 uur. Daar zitten toch wel mooie zaken bij, zoals een golfkader van fotografe Pascale Vandewalle. Voor wijnen hoef je niet te komen. Die zijn al bijna allemaal weg", aldus Frank Wouters. De site www.degrandcru.be wordt aangepast met info van de delicatessenzaak. Ook het telefoonnummer blijft hetzelfde. Het vroegere restaurant wordt vanaf januari 2018 de nieuwe thuishaven van Delise Cosmetics. Dat is een groothandel in cosmeticaproducten, die nu nog op het Overbekeplein in Kortrijk zit, maar er plaatsgebrek heeft. Zussen en zaakvoersters Elise (31) en Delphine Dewinter (28) hebben ook plannen voor een nieuw schoonheidsinstituut in Beveren-Leie.