Ouders van keeper krijgen klappen

UITMATCH VAN SK WACHTEBEKE TEGEN SK BEVEREN LOOPT UIT DE HAND

Kaay Criel, doelman bij SK Wachtebeke, zag zaterdag hoe zijn ouders klappen kregen van SK Beveren-supporters.
Foto TVPG Kaay Criel, doelman bij SK Wachtebeke, zag zaterdag hoe zijn ouders klappen kregen van SK Beveren-supporters.
Kaay Criel (25), keeper van derdeprovincialer SK Wachtebeke, heeft zaterdag gezien hoe zijn ouders (50) klappen kregen tijdens een tumultueuze uitmatch tegen Yellow Blue SK Beveren. "Ze wilden me gewoon helpen toen ik mijn lens verloor en zijn zonder reden aangevallen." Het bestuur van SK Beveren betreurt de feiten. "Er is niets dat dit soort gedrag kan goedpraten", aldus voorzitter André Bolssens.

Het geweld tijdens de match van zaterdag komt niet volledig uit de lucht gevallen. Twee jaar geleden moest een wedstrijd tegen Beveren in Wachtebeke zelfs uitgeroepen worden tot risicowedstrijd met massale aanwezigheid van ordediensten. Op de achtergrond speelt de eeuwige rivaliteit tussen Beveren en Lokeren. Net als Doorslaar wordt Wachtebeke geassocieerd met Lokeren-aanhang. "Waarom? Ik heb geen idee. Wij hebben niks met Lokeren te maken", zegt Savas Kayim (38), trainer van SK Wachtebeke. "Het is wel zo dat we gewaarschuwd waren. Begin deze week kwam de politie langs om ons te wijzen op de mogelijke gevaren rond de wedstrijd. Tot minuut zeventig ging het nochtans goed. Er was veel sfeer, maar daar is niks mis mee. Toen we de 0-3 maakten, werd de sfeer grimmiger. Supporters begonnen te duwen, bier te gooien en er werden spelers geviseerd. Op een bepaald moment durfde mijn rechtsachter zelfs niet meer ingooien."


In de laatste minuten ging het volledig mis. "Nadat ik in duel ging met een speler van Beveren, kwam mijn lens verkeerd te zitten", vertelt doelman Kaay Criel. "Mijn ouders stonden in de buurt en vroegen of ik een nieuwe moest hebben. Ik zei dat het wel ging, maar zag plots dat mijn ma en pa, toen ze voorbij de supporters van Beveren liepen, aangevallen werden. Ze kregen zelfs doodsbedreigingen naar hun hoofd geslingerd. Ik ben tussenbeide gekomen omdat ze werden ingesloten. Ik heb me om mijn moeder ontfermd en twee mensen hebben mijn vader, zelf Beveren-supporter trouwens, naar de parking begeleid om de gemoederen te bedaren."

Klachten bij politie

De ouders van Kaay waren gisteren nog te aangeslagen om te reageren. Zijn moeder had hoofdpijn en bleef in bed. "Maar ze laten het hier niet bij en stappen naar de politie." Daarmee volgen ze het voorbeeld van andere supporters van SK Wachtebeke. "Ik vernam dat al zeker vijf supporters klacht zullen indienen. Dit is ongehoord. Na de wedstrijd moesten we ons opsluiten in de kleedkamer en als dieven in de nacht vluchten", zegt trainer Savas Karim. Voorzitter Marc De Caluwé laat het er niet bij. "Dit is een schande voor het voetbal. We gaan ook als club klacht indienen bij de politie en de voetbalbond. In februari staat de terugmatch op het programma en we zien de komst van Yellow Blue Beveren niet zitten."

Te diep in glas gekeken

André Bolssens, voorzitter van Yellow Blue, betreurt wat er gebeurd is. "Ik dacht dat we dit soort toestanden achter ons hadden gelaten, maar jammer genoeg is dat niet voor iedereen het geval. We hadden vooraf een footlunch en mogelijk hebben sommigen wat te diep in het glas gekeken. Maar er is niks dat dit soort gedrag kan goedpraten."


Heel wat fans van Yellow Blue zijn ook verontwaardigd en vooral boos dat heel wat jeugdspelers getuige waren van de incidenten. "Onze ukjes waren trots dat ze met de eerste ploeg het veld mochten oplopen en daarna zien ze zoiets", klinkt het.