Verkeersslachtoffer herdacht met witte fiets

Familie en vrienden van Jan De Paepe uit Zele hebben een herdenkingsplaats gemaakt in Waasmunster op de plaats waar de fietser vorig jaar in september om het leven kwam. "De fiets die nu op deze locatie staat, is een herdenking aan een goede vriend", zegt Filip Boone.

Jan De Paepe reed op 23 september 2016 voor het eerst met zijn fiets naar zijn werk in Sint-Niklaas, speciaal voor 'Car free Day'. Dat het zo dramatisch zou aflopen had niemand verwacht. De man uit Zele werd aangereden door een vrachtwagen op de N446 in Waasmunster en overleefde de zware klap niet. Zijn familie en goede vriend Filip Boone werkten samen een idee uit om het ongeval te herdenken en Jan nooit te vergeten.

"De vrouw van Jan kwam een tijdje geleden met dit idee op de proppen. Ze haalde inspiratie bij ghostbikes, die de fietsersbond plaatst om verkeersslachtoffers te herdenken. Ze vroeg of ik het zag zitten om de fiets waarmee Jan werd aangereden in het wit te spuiten, te strippen en op de plaats van het ongeval te plaatsen", aldus Filip. Hij was onmiddellijk te vinden voor het idee.

Gevaarlijke plaats

Ook de familie was volledig te vinden voor het idee. Zijn vrouw vertelde ons dat het ook voor haar een herdenkingsplaats is maar meteen ook een manier om fietsers en voertuigen te waarschuwen. "Het is daar een zeer gevaarlijke plaats waar heel wat ongevallen gebeuren en men vaak te snel rijdt. We willen dan ook op deze manier het in de aandacht brengen", klinkt het.

Het is voor iedereen natuurlijk ook een vorm van troost. Zowel Filip als de vrouw van Jan passeren er nog regelmatig en blijven dan even stilstaan op die locatie om aan hem te denken. "Wekelijks passeer ik er nog met de fiets en dan houden we altijd even halt om stil te staan bij deze aangrijpende gebeurtenis. We zullen Jan nooit vergeten", besluit Filip. (KBD)

Jan De Paepe.
Copyright : Geert De Rycke Jan De Paepe.
Op de fiets werd ook een gedicht met foto geplaatst om Jan te herdenken.
Koen Baten Op de fiets werd ook een gedicht met foto geplaatst om Jan te herdenken.
Aan de N446 in Waasmunster staat nu een fiets ter nagedachtenis van Jan.
Koen Baten Aan de N446 in Waasmunster staat nu een fiets ter nagedachtenis van Jan.