Actiegroep verzet zich tegen woonproject in Wareslage: “Open ruimte in Waasmunster verdwijnt zienderogen”

De buurtbewoners strijden voor het behoud van de open ruimte tussen de Wareslage en de Stationsstraat.
Yannick De Spiegeleir De buurtbewoners strijden voor het behoud van de open ruimte tussen de Wareslage en de Stationsstraat.
Enkele buurtbewoners hebben een actiegroep opgericht om te protesteren tegen de verkavelingsplannen aan de Wareslage. “De open ruimte in onze gemeente verdwijnt zienderogen, terwijl er voldoende aanbod is om tegemoet te komen aan de woonbehoefte in Waasmunster”, zegt Matthias Seghers, namens het buurtcomité.

‘Wareslage moet natuur blijven’. Dat is de concrete oproep van de actiegroep. Die wil zich niet zomaar neerleggen bij de plannen voor de bouw van enkele honderden woningen in een groene zone die momenteel in gebruik is voor landbouwdoeleinden. Het gebied is echter ingekleurd als woonuitbreidingsgebied.

“Wij zien de laatste jaren met lede ogen aan hoe steeds meer open ruimte in Waasmunster verdwijnt. De gemeente verliest stilaan haar groene karakter. Zo heeft de Heide niet meer dezelfde aanblik als pakweg tien jaar geleden. We hopen dat ook andere inwoners van Waasmunster hun stem zullen laten horen als protest tegen deze ontwikkelingen”, zegt Matthias Seghers, die in de Stationsstraat woont. Naast het verlies aan open ruimte vreest de buurt ook de mobiliteitsimpact. “Er zullen honderden wagens bijkomen in de buurt.”

Volgens het buurtcomité van Wareslage is er geen draagvlak voor de nieuwe verkaveling. “Hoogendonck dat straks een woonwijk wordt, de ontwikkelingen op de DESSO-site of de bouw van sociale woningen aan woonzorgcentrum ’t Heuverveld. Er zijn al voldoende projecten in onze gemeente om de woonbehoefte in te vullen”, stelt Seghers. “Bovendien vrezen wij dat het gemeentebestuur de kaart van de projectontwikkelaars trekt.”

Op deze kaart wordt aangeduid waar de verkaveling gepland is.
Google Maps Op deze kaart wordt aangeduid waar de verkaveling gepland is.

Burgemeester Michel Du Tré licht de positie van het gemeentebestuur toe. “Waasmunster had tot voor kort nog 4 woonuitbreidingsgebieden op de kaart staan. Hiervan werden er twee definitief geschrapt en twee als reserve weerhouden, waarvan Wareslage er één vormt”, zegt de burgemeester. “Voor dit laatste gebied werd een samenwerkingsverband opgericht tussen twee private ontwikkelaars enerzijds en intercommunale Interwaas en huisvestingsmaatschappij De Zonnige Woonst anderzijds. De deelnemers aan dit samenwerkingsverband willen hun plannen voor het projectgebied op 20 februari toelichten aan de omwonenden.”

Volgens Du Tré (CD&V) is het voorbarig om te stellen dat het gemeentebestuur de kaart trekt van de projectontwikkelaars. “We wachten de reacties tijdens het openbaar onderzoek af vooraleer een standpunt in te nemen. Als bestuur willen wij enkel mee instaan voor een correcte bevraging van het publiek.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.