‘Bende van Waasmunster’ kent straf: monsterboetes en zware celstraffen voor mensensmokkelaars

Geert De Rycke
De Dendermondse rechtbank heeft dinsdag monsterboetes uitgesproken voor de leden van een bende mensensmokkelaars. Ze opereerden vooral vanop de snelwegparking aan de E17 in Waasmunster. In totaal werd voor 10,5 miljoen euro aan boetes uitgesproken. Daarbovenop werd ook nog eens voor 947.500 euro aan bedragen verbeurd verklaard. De bendeleden kregen gevangenisstraffen van twee tot zes jaar effectief.

Volgens het parket is er sprake van een “goed georganiseerde, professionele bende”, die de naam ‘Bende van Waasmunster’ meekreeg. Van de acht beklaagden verschenen er drie voor de rechter. De anderen lieten verstek gaan voor hun proces. Speurders kregen de betrokkenen begin 2018 voor het eerst in het vizier op de snelwegparking in Waasmunster, maar ze gebruikten ook andere parkings en waren vermoedelijk al sinds eind 2017 bezig. In totaal zouden meer dan driehonderd transmigranten slachtoffer zijn geworden van de mensensmokkelaars.

“Ze werden in de jungle van Calais in Frankrijk in bestelwagens gezet en over de grens naar België gebracht”, zei procureur Caroline Jonckers. “Hier werden ze op snelwegparkings overgezet naar vrachtwagens. De smokkelaars kozen vooral voor koeltransporten, ondanks het gevaar voor mensenlevens door de te lage temperaturen. Van koelwagens is geweten dat die het minst gecontroleerd worden.”

De bende ging uiterst professioneel te werk. Zo was er materiaal voorhanden om sloten van vrachtwagen te demonteren. In de bestelwagens werd telkens het tussenschot tussen voorbank en laadruimte weggehaald. Op die manier kon de chauffeur meteen tussen de slachtoffers springen bij een politietussenkomst, zodat niet duidelijk was wie de dader was. De bende beschikte ook altijd meteen over nieuwe transportmiddelen als een bestelwagen in beslag genomen werd.

Zelf beweerden de beklaagden dat ze niets met de mensensmokkel te maken hebben. Ze noemden zich zelf slachtoffers van mensenhandel. Speurders hadden echter genoeg bewijzen met vingerafdrukken, DNA-sporen en camerabeelden. “Het gaat hier om een bende, de ergste ooit”, schetste Jonckers. “Met totaal geen respect voor mensenlevens. Alleen groot geldgewin is van tel. Slachtoffers betaalden zo’n 4.000 pond per persoon. De bende mikte op de zwaksten en armsten, die zich geen veilig transport konden veroorloven. Met een bestelwagen vol volk waagden ze zich ook aan brutale ontsnappingspogingen bij achtervolgingen, waarbij ze ook aanrijdingen veroorzaakten.”

De beklaagden werden ook veroordeeld voor wapenbezit en diefstal van brandstof uit vrachtwagens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video