Ga naar de mobiele website
^ Top

Mogelijke celstraf voor man die 'zagende' vrouw wilde wurgen

KANKERPATIËNT (73) RAAKTE GEÏRRITEEED DOOR KUISWOEDE VAN ECHTGENOTE

De 73-jarige beklaagde werd naar voor geroepen door de rechter.
Sarah Vandoorne De 73-jarige beklaagde werd naar voor geroepen door de rechter.
Een 73-jarige kankerpatiënt uit Sint-Laureins riskeert drie jaar cel nadat hij zijn echtgenote had proberen wurgen. Volgens het parket wou hij eerst haar en vervolgens zichzelf van het leven beroven.

51 jaar huwelijk, dat werd een vrouw uit Sint-Laureins in de zomer van 2016 bijna fataal. Haar 73-jarige echtgenoot, een kankerpatiënt, was wel vaker geïrriteerd door de kuiswoede van de vrouw. Ze legde hem vaak regeltjes op en zou veel zagen over geld. Zo ook tijdens het tweede weekend van juli vorig jaar. Hun kleinzoon had die vrijdag een ongeluk gehad met hun wagen en al meteen vroeg de vrouw om een nieuwe te kopen. Geld had het koppel daar niet voor, maar ze bleef er om vragen. De maandag erop liep het mis. "Ik ben ontploft", aldus de beklaagde.

Broeksriem

In de badkamer greep de zeventiger zijn vrouw bij de keel en wurgde haar. Ze verzette zich hevig, waarop hij zijn broeksriem nam en haar daarmee probeerde te wurgen. "Ik krijg je niet dood", zou hij gezegd hebben. Toen ook dat niet werkte, stak hij de broeksriem weer in zijn broek. Zijn echtgenote riep uiteindelijk zo luid dat de buren alarm sloegen. De huisarts werd erbij gehaald, niet wetende wat er zich juist had afgespeeld, en die besliste om beide personen naar de spoed te brengen. De man mocht snel beschikken, maar bij de vrouw werden wurgsporen aangetroffen.

Privézaak

"Eerst wilde ze dat niet toegeven. Ze is erg trots en ziet haar huwelijk als een privézaak. Ze wist ook wel dat het tussen hen niet meer boterde, maar liet het zo", aldus haar advocaten. "Eigenlijk een zaak die beter voor de echtscheidingsrechter was gekomen, in plaats van de strafrechter", meent rechter Anthony Van Mol.


In Sint-Laureins werd veel geroddeld over het koppel en zo kwam uiteindelijk de onderzoeksrechter de man op het spoor. In de Dorpsstraat werd die gearresteerd. Twee maanden lang verbleef de man in de gevangenis, voor hij onder voorwaarden werd vrijgelaten.

Poging moord

Nu vraagt de procureur 36 maanden cel. Ze wil de feiten laten omzetten naar poging moord. Volgens het parket had de beklaagde een plan uitgedacht hebben om eerst zijn vrouw en vervolgens zichzelf van het leven te beroven. Op briefjes schreef hij waar hij begraven wou worden en wie er naar hun begrafenis mocht komen. "Ze moest dood: zij werkte op zijn zenuwen en hij wou niemand met haar belasten als hij er niet meer zou zijn", meent ook de burgerlijke partij.


Het slachtoffer zelf was niet aanwezig. "Zij kan niet in dezelfde ruimte als de beklaagde zijn. Ze is helemaal gekraakt door de feiten." Nu zit het koppel in een echtscheidingsprocedure. De man woont sinds zijn vrijlating bij hun zoon in Waarschoot. Voor de strafrechter sprak hij zijn spijt uit. Tegelijk ontkent hij de moordpoging: hij zegt dat er geen voorafgaand plan was. "Ik ben gewoon ontploft. Toen ik doorhad wat ik aan het doen was, ben ik gestopt. Ik sta elke dag op met wat ik gedaan heb en ga er elke avond mee slapen. Ik vraag vergiffenis aan mijn vrouw." Vonnis op 6 juni.Meld een bug