Koppel met kinderen bewaarde kilo cannabis in koekendoos

Een koppel met drie kinderen riskeert een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Tijdens een huiszoeking hebben speurders 1 kilogram cannabis gevonden, verstopt in een koekendoos. Op de zolder van de woning in Vosselaar stonden 21 planten. "De man rookte cannabis om de pijn van zijn nierziekte te bestrijden", zei hun advocaat.

De politie hield op 14 december 2016 een huiszoeking in de woning van een koppel uit Vosselaar. Op de zolder hebben speurders een kweekruimte gevonden met 21 cannabisplanten. "Daarnaast vonden de agenten ook 811 gram cannabis en 200 gram cannabistoppen. Een deel van de cannabis zat in een koekentrommel in de keukenkast. Er liepen nochtans drie kinderen rond in huis", begon openbaar aanklager Ellen De Ketelaere. "Bovendie zijn een wapen en munitie in huis gevonden."

Nooit op zolder

De vrouw vroeg de vrijspraak. Zij beweerde dat ze wel wist dat haar man cannabis rookte, maar dat ze niet wist dat hij een plantage had op zolder. "De plantage heeft er 3,5 jaar gestaan en de hoeveelheid cannabis was zo groot dat het onmogelijk is dat ze niet op de hoogte was", reageerde de aanklager. Tegen beiden heeft de aanklager een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gevorderd.

Erfstuk

Volgens de man was het wapen een erfstuk dat hij lang geleden gekregen heeft. Voor de cannabis(plantage) hoopte hij op begrip van de rechter. "Het ging om een kleine plantage van 21 planten voor eigen gebruik", zei advocate Karolien Van de Moer. "Hij heeft een ernstige en ongeneeslijke nierziekte. Hij heeft veel pijn en greep daarom naar cannabis. Dat verlicht de pijn. Maar ze hadden onvoldoende middelen om cannabis te kopen."


De man benadrukte ook dat hij alleen cannabis rookte op momenten dat de kinderen niet thuis waren en hij deed dat buiten de woning. Intussen is hij er volledig mee gestopt.


De correctionele rechtbank in Turnhout velt een vonnis op 3 november. (JVN)