Nee, spannend wordt het morgen niet

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN VORSELAAR

Voor spanning tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zal je zondag niet in Vorselaar moeten zijn. Van de vijf partijen die in 2012 opkwamen, blijven enkel ActieV en CD&V over. Die twee zullen dus de drie vrijgekomen zetels onder elkaar moeten verdelen.

Tussen 2007 en 2012 zaten CD&V en ActieV samen in de meerderheid toen ze elk zes zetels hadden behaald bij de verkiezingen in 2006. Maar zes jaar later volgde de verpletterende overwinning van ActieV met een verdubbeling van het aantal zetels en meer dan vijftig procent van de stemmen. CD&V zakte van zes naar vier en sp.a van 2 naar 1. Nieuwkomer N-VA bleef op twee steken en de andere nieuwkomer Open Vld haalde de kiesdrempel niet. "Het is ons doel niet om Lieven Janssens van zijn stoel te wippen want we zijn ook wel zo realistisch dat het niet zal lukken", zegt Luc Lauwereys, de lijsttrekker van de enig overgebleven oppositiepartij CD&V. "Ik hoop alleen dat wij als partij toch enkele stappen vooruit kunnen zetten om iets meer tegenstem te hebben. We hebben er in elk geval vertrouwen in. We hebben tijdens de campagne goede reacties gekregen. Ik betreur zeer zeker dat de andere partijen de handdoek in de ring hebben gegooid. Dat zorgt toch voor wat verschraling. Wij blijven doorgaan. We moeten vermijden dat er nog maar één partij overblijft, want dan is er niets meer van transparantie."


Lieven Janssens en zijn ActieV tellen momenteel 12 van de 19 zetels. Uit zowat elke peiling of enquête komt telkens hetzelfde naar voren: ze zijn 'content' in Vorselaar. "Het unieke is dat iedereen echt voor iedereen opkomt in ons dorp", zegt Lieven Janssens. "Dat merkte je met 900 jaar Vorselaar, met Kom Op Tegen Kanker: heel het dorp doet er dan aan mee. Dat is toch een teken dat het goed zit. Het was de sterkte van ActieV ook dat we met een heel jonge ploeg gestart zijn. Dat er nu drie partijen minder opkomen, is een beetje dubbel. Langs de ene kant kan je het als bewijs zien dat wij goed bezig zijn. Langs de andere kant zorgt het uiteraard wat voor verschraling. Mogelijk zal CD&V wel kunnen profiteren, want je zal altijd mensen hebben die niét op een meerderheidspartij willen stemmen. Maar toch voel ik aan dat we nog kunnen groeien. Ach, als we al een even sterk mandaat zouden krijgen van de kiezer, dat zou ons al genoeg kracht geven om de dynamiek die ontstaan is verder te zetten." (VTT)