Zinkgat voorlopig niet hersteld

RISICO OP NIEUWE VERZAKKING TE GROOT EN DUS BLIJFT DOORGANG DICHT

David Thijs, uitbater van Brasserie De Met, ziet zijn omzet door het zinkgat verder kelderen. Klanten blijven immers nog meer weg.
Lukas David Thijs, uitbater van Brasserie De Met, ziet zijn omzet door het zinkgat verder kelderen. Klanten blijven immers nog meer weg.
Drie weken nadat het ontstond, is het twee meter grote zinkgat op de Grote Markt nog steeds niet gedicht. En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. "De doorgang blijft afgesloten zolang de bouwput van de ondergrondse parking niet dicht is. Het risico op een nieuwe verzakking is te groot", zegt schepen Katrien Vaes (Open Vld). Die beslissing is de zoveelste bittere pil voor brasserie De Met.

Op zondag 17 september was het even alle hens aan dek op de Grote Markt. Door een groot waterlek naast de bibliotheek en de uitgegraven put voor de ondergrondse parking ontstond een zinkgat van ruim twee meter breed. Gelukkig raakte niemand gewond want in het kader van de Autovrij Zondag vonden er net rondleidingen plaats op de werf van de ondergrondse parking. Die werden meteen opgeschort.

Te gevaarlijk

Aanvankelijk werd vooropgesteld dat het herstel een of twee weken zou duren. Maar intussen is er nog niets veranderd aan de situatie. De bib heeft de ingang verlegd naar de achterkant via de Nolet de Brauwerestraat. "De oorzaak van de verzakking, een waterbreuk, is intussen uiteraard hersteld", legt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes uit. "We willen echter het risico niet lopen dat een soortgelijk voorval zich nog eens zou voordoen - met mogelijk ergere gevolgen. Het probleem is dat een waterlek altijd kan voorkomen om wat voor reden ook. Dat heeft niets met de werken an sich te maken maar door het feit dat die bouwput er nu eenmaal is, is er bij een waterlek geen stabiliteit meer in de ondergrond en kan een verzakking zich veel sneller voordoen. Volgende week is er een afspraak met de aannemer. Dan gaan we ook wat meer zicht krijgen op de timing. Gezien de doorgang toch niet zal opengesteld worden, is er geen haast bij om het gat te dichten." De 'ondergrondse' werken op de Grote Markt duren zeker nog tot de zomer van 2018.

Omzet gekelderd

Voor brasserie De Met is het wel opnieuw een bittere pil om slikken. De brasserie leed al zwaar omzetverlies door de grote werken en is nu nog moeilijker bereikbaar. "Sinds de verzakking is het nog erger geworden. De omzetcijfers zijn nog meer gekelderd.", zegt uitbater David Thijs. "Wat wil je, de mensen doen uiteraard de moeite niet om helemaal de Markt rond te stappen als ze zich ergens in de buurt van het stadhuis parkeren. Ik moet het puur hebben van de vaste klanten maar daarmee red je het niet."


De Met openstellen via de achterkant aan de Nolet de Brauwerestraat zoals de bibliotheek, is geen optie voor Thijs. "Bij ons is er geen rechtstreekse toegang tot de brasserie zoals bij de bibliotheek. Je moet eerst helemaal door de feestzaal. Ik kan mij onmogelijk ook nog eens een bewakingsagent veroorloven om daar de boel in het oog te houden."


Mogelijk wordt de bibliotheek binnenkort wél weer bereikbaar via de Grote Markt, weliswaar enkel voor wie van de kant van de Vlaanderenstraat komt.