Wie doet Bonte wat?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN VILVOORDE

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) lijkt onaantastbaar maar let toch maar best op zijn tellen. Aan al dan niet vermeende voorakkoorden - ook zonder sp.a-Groen - is er namelijk geen gebrek in de Zennestad. Bonte gaat 'all in' want als het toch misloopt lonkt het politiek pensioen. De pluim op de hoed van de huidige coalitie is de nagenoeg vlekkeloze transformatie in een autovrije Grote Markt met ondergrondse parking. De pijnlijke leegstand in het handelscentrum lijkt samen met de gebrekkige mobiliteit dé uitdagingen voor de komende jaren.

Een daverende overwinning van de socialisten, in kartel met Groen, leverde Hans Bonte in 2012 de sjerp op. Samen behaalden ze liefst 24,8 procent van de stemmen, en Bonte werd met 1.876 voorkeurstemmen meteen ook de populairste politicus.

De burgemeester heeft nog steeds de touwtjes strak in handen van zijn bonte ploeg die komaf maakte met het onderlinge gekrakeel in de vorige legislatuur. Tussen de huidige meerderheidspartijen vielen en vallen nauwelijks wanklanken te horen. Een verderzetting van de coalitie lijkt er dus in te zitten. Al is men bij N-VA wel wat nerveus door de geruchten als zouden ze gewipt kunnen worden ten voordele van CD&V.

Zweedse coalitie

Mogelijk werpt Open Vld'er Jo De Ro zich toch op als concurrent voor de sjerp. Ook Peter Van Kemseke (CD&V) en Jan Anciaux (N-VA) koesteren ambities. Dat er immers ook een voorakkoord bestaat zonder sp.a-Groen, en dus ook zonder Bonte, doet nadrukkelijk de ronde. Een Zweedse coalitie (CD&V met N-VA en Open Vld, red.) dus. Mocht dat scenario zich voltrekken, zal Bonte ook niet plots op een verkiesbare plaats opduiken bij de parlementsverkiezingen in 2019, zo maakte hij eerder dit jaar al bekend. "Dan stopt mijn politieke carrière."

Vilvoorde was de voorbije zes jaar niet uit het nieuws weg te branden. De succesvolle aanpak van geradicaliseerde jongeren kreeg zelfs in het buitenland aandacht én navolging. Burgemeester Bonte liet dan ook geen gelegenheid onbenut om het goede werk te benadrukken en vanuit die sterke positie zich ook geregeld te mengen in het (inter)nationale debat.

Typische problemen

De Vilvoordenaren zelf zagen hun stad de voorbije jaren stelselmatig vernieuwen. De kanaalzone heeft nog maar weinig vandoen met de grauwe industriestad van weleer. De snelstgroeiende stad van Vlaanderen kampt wel nog altijd met een aantal typische problemen. De files werden almaar langer en ondanks het feit dat Uplace er nog altijd niet is en mogelijk ook niet zal komen, is de leegstand in het winkelcentrum stilaan schrijnend. Er werden al verschillende initiatieven genomen onder meer met pop-ups maar écht concrete resultaten zijn er nog steeds niet.

De stadsvernieuwing komt momenteel vooral op de Grote Markt tot uiting. De vooraf sterk bekritiseerde aanleg van de ondergrondse parking zorgde niet voor grote problemen en de timing werd minutieus gevolgd. Handelaars die zich kritisch toonden, draaiden al snel bij. De vernieuwde autovrije markt is zopas officieel geopend. Het is nu afwachten of dat een nieuwe dynamiek zal brengen in het 's avonds vaak 'dode' stadscentrum.

De parkeerproblemen mogen met de komst van de ondergrondse parking althans in het centrum opgelost zijn, mobiliteitsproblemen zijn er nog steeds in overvloed. De princiepsbeslissing over de ringtrambus is genomen al ligt het tracé nog niet helemaal vast. Vast staat wel dat de twee ronde punten aan het Heldenplein, waar steevast file staat, terug plaats zullen maken voor verkeerslichten, zoals vroeger. Ook ballonnetjes omtrent een ondertunneling van de even filegevoelige rotonde van De Vuist en zelfs een voltooiing van de 'Ring rond Vilvoorde' met een verhoogde Budabrug en Verbrande Brug worden veelvuldig opgelaten. Mogelijk komen ze na 14 oktober even snel terug naar beneden.

Burgemeester Hans Bonte.
Lukas Burgemeester Hans Bonte.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bill Van Mechelen

    Is hij nog terug welkom als burgemeester?De te lange duur van de heraanleg van het stadscentrum,de ringtrambus waar niemand zit op te wachten,de vermeende deradicalisatie,de patking die de mobiliteit in Vilvoorde nog meer ondermijnt?De vervreemding en verfransing en vervuiling waarvan hij medeverantwoordelijk is.Dit artikel staat lijnrecht tegenover wst er in de atraat leeft.Stop het gezwHans.