Vrachtwagens beheersen centrum

ZWARE GRAAFWERKEN OP GROTE MARKT GAAN GEPAARD MET PAK WERFVERKEER

Op de Grote Markt wordt meter voor meter de parking uitgegraven.
Lukas Op de Grote Markt wordt meter voor meter de parking uitgegraven.
De graafwerken voor de ondergrondse parking zijn een serieuze versnelling hoger geschakeld. Gisteren was het een komen en gaan van vrachtwagens aan de Grote Markt. Goed voor maar liefst 120 ritten op één dag. Iedereen wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn.

De werkzaamheden aan de Grote Markt verlopen in twee fases: de bouw van de ondergrondse parkeergarage en de herinrichting van de bovenbouw. Sinds enkele maanden is de Grote Markt getransformeerd in een indrukwekkende bouwwerf. De eerste afgraving is achter de rug en ook de parkingwand werd al geboord. Dat betekent dat de aannemer de Grote Markt verder kan uitgraven tot 8 meter diepte, de bodem van de ondergrondse parking. Die werkzaamheden gingen gisteren van start.

Zware vrachtwagens en tractoren rijden af en aan.
Foto's Lukas Zware vrachtwagens en tractoren rijden af en aan.

120 ritten per dag

"In eerste instantie wordt er gedurende vijf dagen intensief gegraven tot op 3 meter", legt burgemeester Hans Bonte (sp.a) uit. "Om de afgegraven grond af te voeren, rijden er elke dag vrachtwagens en tractoren continu heen en weer tussen de Grote Markt en de laad- en loszone aan het Zeekanaal Brussel-Schelde. In totaal komt dat neer op gemiddeld 120 ritten per dag. Zij verlaten de Grote Markt via de Bergstraat waarna ze via de Lange Molensstraat, de Vuurkruisenlaan en de Vaartdijk het kanaal bereiken."


Na de eerste fase van de intensieve graafwerken plaatst de aannemer ankers om de parkingwand te stabiliseren. "Buiten het normale werftransport zal er dan geen extra werfverkeer plaatsvinden. Midden mei vindt dan de tweede afgraving plaats tot 8 meter diepte. Ook dan zullen er gedurende vijf dagen tientallen vrachtwagens en tractoren tussen Grote Markt en laad- en loszone rijden."

Infosessies

Dit heeft uiteraard implicaties voor de verkeerssituatie in het centrum. "Omdat het stadsbestuur verkeersveiligheid hoog in het vaandel draagt, werden er eind januari al infosessies georganiseerd in de centrumscholen. Daar kregen de kinderen meer informatie over onder meer de dode hoek en veilige verkeersroutes van en naar school. Ook bedeelde de stad een foldertje met veiligheidstips. We roepen bovendien zowel bewoners als bezoekers op om extra voorzichtig te zijn tijdens de werken."