Ondergrondse parking staat leeg

SLECHTS TWEE OP TIEN PLAATSEN INGEVULD STAD MAAKT ZICH GEEN ZORGEN

De ondergrondse parking in Vilvoorde geraakt amper gevuld.
Foto Lukas De ondergrondse parking in Vilvoorde geraakt amper gevuld.
Amper 23 procent van de plaatsen in de ondergrondse parking op de Grote Markt wordt ingenomen. De parking opende in april, maar het verwachte succes blijft voorlopig uit. Verzachtende omstandigheid: de Grote Markt is nog niet helemaal klaar. Net daarom maakt burgemeester Hans Bonte zich nog geen zorgen.

Eind april werd de ondergrondse parking op de Grote Markt officieel geopend. Met de parking wilde het stadsbestuur de Grote Markt autovrij en een pak aantrekkelijker maken. Vijf maanden na die opening is de parking evenwel nog geen succesverhaal. "Dit ligt eigenlijk in de lijn van onze verwachtingen", zegt Peter Van Kemseke van oppositiepartij CD&V. "Oké, de Grote Markt is nog niet helemaal klaar en dat zal mogelijk wel een rol spelen, maar een bezettingsgraad van 23 procent is wel heel laag. Van de 10.000 uitgedeelde vouchers voor een uur gratis parkeren in de parking werden er welgeteld 182 gebruikt."


Volgens Van Kemseke zijn er verschillende redenen waarom de ondergrondse parking amper volk lokt. "Eerst en vooral zijn de tarieven veel te hoog (1,5 euro per uur, red.) Dat zet kwaad bloed. Met die hoge tarieven hoopte de stad de bouw van de parking mede te financieren, maar dat dreigt op een fiasco uit te draaien. Ook de leegstand van handelsruimten in de Leuvensestraat - 45 procent meer in vergelijking met tien jaar geleden - speelt hierbij een rol. Alleen als de handelskern aantrekkelijker wordt, zal de ondergrondse parking een hogere bezettingsgraad tellen. Lukt dat niet, dan zal de stad binnen vijftien jaar eigenaar worden van een verlieslatende parking."

Tweede adem

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) maakt zich evenwel nog geen zorgen. "We zaten eerder deze week samen met uitbater Apcoa en daar haalde men drie redenen aan waarom de parking nog niet op volle toeren draait. Eerst en vooral is de Grote Markt nog niet helemaal klaar. Van 4 tot en met 7 oktober staat de feestelijke opening gepland. Verder is ook de verkeersbegeleiding naar de parking nog niet optimaal. Tot slot moet ook de horeca haar tweede adem vinden. De bouw van de ondergrondse parking en de vernieuwing van de Grote Markt maakten het centrum immers wat minder bereikbaar, waardoor ook de horeca enkele moeilijke maanden kende. Volgens Apcoa zijn de cijfers trouwens vergelijkbaar met pas geopende parkings in andere steden."


Dat de matige cijfers het gevolg zijn van de leegstand in de Leuvensestraat vindt Bonte te kort door de bocht. "Het is een vicieuze cirkel", meent de burgemeester. "Het handelscentrum kan heropleven dankzij de opening van de ondergrondse parking, maar dat heeft tijd nodig."