Nieuwe brug leidt naar leefbare stad

FIETS- EN VOETGANGERSBRUG VERBINDT CENTRUM MET 3 FONTEINEN

Van stadswijk 4 Fonteinen zal je rechtstreeks naar park Drie Fonteinen kunnen wandelen.
RV Van stadswijk 4 Fonteinen zal je rechtstreeks naar park Drie Fonteinen kunnen wandelen.
De bouw van een gloednieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal start volgend jaar. Dat heeft Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) bevestigd. "Het moet een absolute blikvanger worden die Vilvoorde als stad aan het water helemaal op de kaart zet", klinkt het. De brug, die circa 10 miljoen euro gaat kosten, zal de nieuwe stadswijk 4 Fonteinen met het park 3 Fonteinen verbinden.

Minister Weyts bracht deze week bij zijn bezoek aan Vilvoorde grote concrete toekomstplannen mee. De bouw van een gloednieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal start namelijk volgend jaar. "De toekomstige brug past perfect in onze ambitie om onze stad leefbaarder te maken, zonder de wagen te verbieden", zegt N-VA bestuurslid Dries Verhaeghe. "Duurzame verplaatsingen worden makkelijker en de constructie wordt bovendien een absolute blikvanger in onze vernieuwde stad."

De brug moet een eyecatcher worden.
RV De brug moet een eyecatcher worden.

Oud dossier

Wellicht in het voorjaar zal de bouw aanbesteed worden en nog in 2019 kunnen de werken aanvatten, een jaar later moet de brug klaar zijn. "Dat is zeer goed nieuws, want het gaat al om een oud dossier van een tiental jaar", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). "Het leek ooit al eens in kannen en kruiken te zijn en toen is er uiteindelijk toch niets van in huis gekomen." De brug zal de nieuwe stadswijk 4 Fonteinen verbinden met het park Drie Fonteinen aan de overkant van het water. "Eindelijk krijgen we een sluitstuk van de fietsas 'basiliek tot basiliek'. Dit is ook een geweldig belangrijke hefboom voor de stadsontwikkeling."

Brusselsesteenweg

Volgens Bonte speelt ook de problematiek van de Brusselsesteenweg mee in het feit dat er nu eindelijk vooruitgang is. "Die moet dringend helemaal heraangelegd worden. Het zou zinloos zijn dat De Werkvennootschap al die werken uitvoert om daarna alles opnieuw open te breken voor de aanleg van die brug."

"Gasmasker"

Niet iedereen is even enthousiast. "Het gaat om een extreem dure brug, pal onder het viaduct van Vilvoorde", zegt oppositieraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten). "Deze brug is toegankelijk via een lift die een hoogteverschil van bijna 10 meter moet overbruggen. De fietsers die zich op deze brug wagen, dragen dan ook best een gasmasker. Men zou deze waanzinnige investering beter schrappen en het vrijgekomen budget besteden aan een mobiele fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de site van de oude vaartbrug. Dit is alleszins een gezondere optie die bovendien ook de verbinding tussen de wijken Kassei, Borgt en het centrum."


Vilvoorde betaalt een kwart van de totale kostprijs (circa 10 miljoen euro). De rest is voor rekening van (vooral) de Vlaamse Waterweg en in mindere mate het Agentschap voor Natuur en Bos.