Muurkunstwerk herdenkt ontploffing kruitfabriek

Het muurkunstwerk wordt voorgesteld.
Foto Lukas Het muurkunstwerk wordt voorgesteld.
Ook Vilvoorde blikt terug op zijn oorlogsverleden naar aanleiding van de 100ste verjaardag van WO I. Op de site van reconversieproject Watersite gebeurt dat aan de hand van een muurkunstwerk van negen meter op 18 waarop de herinnering aan een zwarte pagina uit de Vilvoordse geschiedenis tot leven komt: de ontploffing van kruitfabriek 't Poeierke.

Het krachtige beeld van de voormalige Molens-Drie Fonteinen en de ontploffing van 't Poeierke werd afgebeeld op de achtergevel van de voormalige kruitfabriek ter hoogte van de Steenkaai. Tijdens de oorlog zelf was de fabriek stilgelegd. Pas in februari 1918 kon de productie opnieuw opstarten. Op 31 mei 1919 ontstond er echter een felle brand in de fabriek, die de grote stock buskruit verhitte en tot ontploffing bracht. De grote explosie - later erkend als oorlogsramp - maakte 13 dodelijke slachtoffers en veroorzaakte lichamelijke en materiële schade bij meer dan 1.000 mensen. Meer dan 100 gezinnen hadden geen dak meer boven hun huis.


Het muurkunstwerk is zichtbaar vanaf de fietsverbinding langs de Zenne.


Stad Vilvoorde plant de komende jaren heel wat herdenkingsactiviteiten. Het startschot wordt gegeven op 3 juli met een zomerse avondwandeling die volledig gewijd is aan de herdenking van WOI in Vilvoorde. (DBS)