Klimaatjongeren krijgen gehoor bij de stad

Schepen Van Kemseke werkt aan ambitieuze plannen voor ‘duurzaamheidsrevolutie’

Het overleg tussen de schepen en de leerlingen in de raadszaal van het stadhuis duurde ruim een uur.
Lukas Het overleg tussen de schepen en de leerlingen in de raadszaal van het stadhuis duurde ruim een uur.
Eigenlijk stond er woensdag een picknickactie voor het stadhuis gepland, maar door het weer - o ironie - werd die wijselijk afgelast. Desondanks kregen de Vilvoorde klimaatjongeren toch de kans om hun zegje te doen. De 18 leerlingen van Het College klopten aan bij schepen van Duurzaamheid Peter Van Kemseke (CD&V). “We hopen dat u datgene wat u belooft, ook effectief zult uitvoeren”, aldus spreekbuis Jonas Soete. 

‘Youth for Climate’, de jongerenbeweging die elke donderdag spijbelt en betoogt voor het klimaat in Brussel, krijgt ook in Vilvoorde voet aan grond. Enkele leerlingen van Het College nemen daarbij het voortouw. Woensdag kwamen ze op uitnodiging van schepen van Duurzaamheid Peter Van Kemseke (CD&V) hun vragen, voorstellen én eisen voorleggen. Normaal zou er ook een picknick plaatsvinden voor het stadhuis maar ‘het klimaat’ besliste voor deze ene keer dat het toch te koud was om actie te voeren op de bevroren grond.

School steunt actie

Ook de directie en leerkrachten staan achter hun leerlingen. “Ze hebben eenmalig met toestemming mogen spijbelen om deel te nemen aan de betoging, maar nu staan we het niet meer toe”, zegt directrice Sofie Maes. “We hebben met hen wel samen dit overleg voorbereid en concrete voorstellen uitgewerkt. We willen hen helpen om hun stem te laten horen. Binnenkort komt ook Vlaams parlementslid Karin Brouwers naar onze school om met hen hierover in debat te gaan.”

“We zijn heel hard bezig met het klimaat”, zegt Jonas Soete die voor Vilvoorde de link vormt met ‘Youth for Climate’. “Ik ben al twee keer naar Brussel geweest om te betogen. Eén keer met toestemming van de school, en één keer dus niet (lacht). We willen de stad hier vandaag de vraag stellen wat zij gaan doen. Het is ongelooflijk belangrijk dat we klimaatneutraal zijn tegen 2050. We weten al heel lang er iets moet gebeuren, maar steeds weer blijken centen belangrijker. Terwijl het over onze toekomst gaat.”

Youth for Climate wil zich ook in Vilvoorde manifesteren. “We willen ruimer gaan dan enkel Het College. Dat is nu al voor een deel het geval. Normaal zouden er vandaag ook leerlingen van Het Atheneum aanwezig geweest zijn, maar zij hadden strafstudie omdat ze vorige week gespijbeld hadden voor de betoging.”

Energiecoöperatieve

Het gesprek met Van Kemseke verliep geanimeerd. “Wat ik tof vind is jullie ongeduld”, repliceerde de schepen op de vraag van de jongeren om concrete maatregelen van de stad. “Jullie zetten iedereen in beweging. Wij gaan als stad voor een duurzaamheidsrevolutie, want met kleine stappen geraken we er niet. Ons doel om de C02-uitstoot tegen 2020 met 22,5% te laten dalen, halen we wellicht niet. Ook alle andere vooropgestelde maatregelen zullen we tegen het licht houden en waar nodig een tandje bijsteken. Tegen eind maart willen we daarmee naar buiten komen.”

Van Kemseke lichtte toch een tipje van de sluier over zijn ambitieuze plannen. “We gaan proberen om een energiecoöperatieve uit de grond te stampen. Later meer hierover...”

Vragen over autodelen faciliteren, betere fietspaden en gratis openbaar vervoer passeerden de revue namens de leerlingen. De meeting werd afgerond op een positieve manier, maar toch ook niet vrijblijvend. “Ik hoop dat wat gezegd is effectief gaat gebeuren en dat de stad echt haar best gaat doen. De timing is ongelooflijk krap”, aldus nog Soete.

Geen picknick, wel warm ingeduffeld en klaar voor de ontvangst op het stadhuis.
Lukas Geen picknick, wel warm ingeduffeld en klaar voor de ontvangst op het stadhuis.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.