Hans Bonte houdt kartelpartner uit schepencollege in Vilvoorde: Groen blaast kartel op

GROEN VILVOORDE KIEST VOOR OPPOSITIE

Hans Bonte (sp.a) heeft geen plaats voor kartelpartner Groen in het schepencollege.
Lukas Hans Bonte (sp.a) heeft geen plaats voor kartelpartner Groen in het schepencollege.
In Vilvoorde hebben sp.a, Open Vld en CD&V een bestuursakkoord bereikt. Groen, dat in kartel met de sp.a naar de verkiezingen trok, krijgt geen schepenambt en zegt het vertrouwen in Bonte op. De partij kiest voor de oppositie, waardoor het kartel dus ophoudt te bestaan.

Sp.a-Groen (13), Open Vld (8) en CD&V (5) beschikken samen over 26 van de 35 zetels in de Vilvoordse gemeenteraad. Afgelopen nacht raakten sp.a, Open Vld en CD&V het eens over “een uitvoerig bestuursakkoord dat antwoorden moet bieden op de talrijke uitdagingen waarmee de Zennestad wordt geconfronteerd", staat in een gezamenlijk persbericht. 

Afspraken

De drie partijen kwamen overeen dat Hans Bonte (sp.a) de komende zes jaar burgemeester blijft. Hij zal ook bevoegd zijn voor Integrale Veiligheid en Stadsontwikkeling. Naast het burgemeesterschap zijn er nog drie schepenmandaten weggelegd voor de sp.a. Ook Open Vld mag drie schepenen leveren, CD&V krijgt er een. Groen valt dus uit de boot. 

Groen zegt “teleurgesteld” te zijn dat het geen deel uitmaakt van het schepencollege. De handelswijze van Bonte is volgens de partij in strijd met het kartelakkoord dat beide partijen hadden ondertekend. Daarin was afgesproken dat “beiden uitsluitend als kartel in gezamenlijk overleg politieke onderhandelingen aangaan voor de vorming van een politieke meerderheid” en “er slechts in een meerderheid wordt gestapt als hier voor zowel sp.a als Groen Vilvoorde een schepenmandaat aan wordt gekoppeld”.

Volgens Bonte was het niet mogelijk om de groenen in het college te brengen omdat hun verkozenen allemaal nieuw zijn in de politiek. “Afgelopen nacht hebben sp.a-Groen, Open Vld en CD&V overeenstemming bereikt over een zeer ambitieus programma voor de komende zes jaar. Pas dan zijn we beginnen praten over de invulling van mandaten en heb ik de verkozenen van Groen duidelijk gemaakt dat ze te onervaren zijn om deel uit te maken van het schepencollege, maar dat ze zeker andere verantwoordelijkheden konden opnemen zoals in de intercommunales voor huisvesting, afvalinzameling en dergelijke”, klinkt het. 

Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen

Jacques Mevis, voorzitter van Groen Vilvoorde

Oppositie

Maar dat ziet Groen Vilvoorde niet zitten. De partij zegt het vertrouwen in Bonte op en kiest voor de oppositie, wat het einde van het kartel betekent. “Na een mooie overwinning in Vilvoorde met het kartel sp.a-Groen (+7%) heeft Hans Bonte eerste alle partijen tegen elkaar opgezet en dan zijn eigen kartelpartner losgelaten”, zegt Jacques Mevis, voorzitter van Groen Vilvoorde. “Bonte denkt misschien te winnen op die manier, maar Vilvoorde verliest. We zijn in kartel naar de kiezer gestapt en hebben samen een goed resultaat gehaald. Achteraf je kartelpartner die een zetel wint aan de kant schuiven voor eigen gewin, getuigt van weinig respect en vertrouwen.”

“Vanuit de oppositie zullen we ons de komende zes jaar blijven inzetten voor een groen, sociaal en progressief Vilvoorde”, aldus Mevis. Nog volgens Groen moet Bonte zeker niet onderdoen voor de machtswellust van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

Bonte betreurt dat Groen voor de oppositie heeft gekozen. Hij hekelt ook de nationale inmenging van Groen in zijn stad. “Het stoort mij dat de nationale partij van Groen de lokale vertegenwoordigers heeft ingefluisterd dat ze 1,5 schepen moesten opeisen, hetgeen zeer onredelijk is omdat ze in de nieuwe gemeenteraad slechts 3 zitjes op 35 zullen hebben. Ik heb daar echter geen rekening mee gehouden. Lokale verkiezingen moeten lokaal beslecht worden. Ik wil dat Vilvoorde de komende zes jaar bestuurd wordt door een sterke ploeg, want de uitdagingen zijn zeer groot”, besluit Bonte.

Almaci: “Dit is stuitend”

Tijdens een interview in De Ochtend op Radio 1 zei nationaal Groen-voorzitter Meyrem Almaci dat Bonte zich weinig collegiaal opstelt en zich vergist van vijand. "Hopelijk is dat niet de socialistische manier van werken", zei Almaci. "Dit had ik echt niet verwacht van een andere progressieve politicus. “Deze manier van werken op een lokaal vlak is ongezien. Dit is echt stuitend.”

Gent

Het debacle in Vilvoorde heeft volgens de partijleiding van Groen geen gevolgen voor de coalitiegesprekken in Gent. Voorzitster Almaci zal niet tussenkomen in de Arteveldestad, waar Groen na een machtsverschuiving de sterke partner is in het kartel met sp.a. De onderhandelingen tussen sp.a/Groen, Open Vld en CD&V om een vierkoppige meerderheid op de been te brengen, zijn discreet lopende.  
201 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Werner Gielis

  toch nog ne slimme socialist gevonden, die het niet ziet zitten met Groen ! Groen een partijke met racistische ideeen tegenover de als belg geboren inwoners ! trees Almaci noemt de kiezers van het VB racisten, dus is dat ook een vorm van racisme tegenover die personen

 • Bruno Vermeire

  Als heel goede socialist (en die mogen er ook zijn) kan dit er nog wel bij voor we helemaal de put in gaan. Hoe is dit nu toch mogelijk HANS, hoogmoed komt voor de val, en ik hoop dat het diep is, leve de JONG socialisten.

 • Joris Heyninck

  als twee honden vechten om een been ... dat Bonte zijn stoel maar goed vasthoudt, want voor je het weet kan meneertje zelf in de oppositie zitten

 • Jean Pollet

  alles mag , als ze maar van mijn vel blijven. De gemeente verkiezing maar afschaffen .De voorzitters regelen toch alles ? Waarom mensen uitsluiten ? het is toch ook mijn goede buur met inzet voor de gemeente

 • janine stevens

  In kartel naar de verkiezing gaan is kiezersbedrog. Juist zoals in Gent wil ik kiezen voor Groen maar dan moet ik er SP-A bijnemen en dat wil ik niet, dus kies ik voor een andere partij.