Grote Markt moet meer schwung krijgen

De Grote Markt ziet er zodra afgewerkt dan wel spic en span uit, maar wat kan anders zodat er 's avonds wél nog leven is?
Lukas De Grote Markt ziet er zodra afgewerkt dan wel spic en span uit, maar wat kan anders zodat er 's avonds wél nog leven is?
De Grote Markt ziet er zodra helemaal afgewerkt dan wel spic en span uit: wat gaat er veranderen zodat er 's avonds wél nog leven is? En zodat je na een bepaald uur toch nog een glas kan gaan drinken in een deftig etablissement? Dat was namelijk een veelgehoorde klacht over de 'oude' Grote Markt. Brengt de nieuwe markt meer schwung?

"In het verleden hadden bepaalde horecazaken inderdaad niet altijd een goede reputatie", zegt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA). "Soms ten koste van hen die het wel goed meenden. Het aangepaste horeca-reglement moet soelaas bieden: zo moeten uitbaters voortaan een register bijhouden van het tewerkgesteld personeel. Daarnaast is er de voorwaarde dat er steeds minstens één Nederlandssprekend personeelslid aanwezig moet zijn. Wat we nu ook al vaststellen is dat de eerste nieuwe zaken de deuren beginnen te openen. Er is nu ook heel wat meer ruimte om grotere terrassen aan te leggen. Belangrijk is ook dat brouwerij Haacht actief op zoek gaat naar een dynamische uitbater voor De Met. Dit zou een absolute toplocatie moeten worden."


Daarnaast is het ook de bedoeling om een aantal activiteiten (terug) naar de Grote Markt te verplaatsen. "We denken eraan om de woensdagmarkt naar daar te verhuizen en op te schuiven naar de late namiddag en avond. Over de locatie van de spiegeltent en de kermis wordt eveneens nagedacht."


"Ik blijf erbij dat de parking onder de Grote Markt een vergissing is die meer mobiliteitshinder in het centrum gaat creëren dan voorheen", zegt oppositieraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten). "Had men deze parking op de Rooseveltlaan aangelegd, dan waren de bovenwerken op de Grote Markt al lang achter de rug en waren er ondertussen een aantal horecazaken niet over de kop gegaan. De bovenwerken worden gefinancierd door de belastingbetaler en dus moet iedereen van het nieuwe plein kunnen genieten. Dat betekent dat alle wijkbewoners vlot hun weg naar de Grote Markt moeten kunnen vinden via het openbaar of alternatief vervoer. We pleiten daartoe al sedert 2011 voor de invoering van 'Vilvo'-bussen. Dit zijn kleine elektrische bussen die alle wijken van de stad verbinden. Hiernaast moeten succesformules uit andere steden worden ingevoerd zoals de Velo-fietsen en het deelsysteem van elektrische scooters. Tevens moet men minstens gedurende een jaar de parkeertarieven in de ondergrondse parking naar omlaag halen tijdens weekends en verlofperiodes."

De parking onder de Grote Markt is volgens sommigen een troef, maar volgens anderen dan weer een vloek die net meer hinder zal veroorzaken.
Baert Marc De parking onder de Grote Markt is volgens sommigen een troef, maar volgens anderen dan weer een vloek die net meer hinder zal veroorzaken.

Centrale ontmoetingsplaats

"De voorbije grote investeringen hebben tot doel om enerzijds van de Grote Markt een centrale ontmoetingsplaats te maken waar de Vilvoordenaren en de bezoekers kunnen genieten en anderzijds mede hierdoor het handelsgebeuren aan te zwengelen", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). "Daarom moet de Grote Markt vooral ook een evenementenplein worden waar heel wat culturele, sportieve en feestelijke activiteiten kunnen plaatsvinden. De horeca rond het plein zou ook sterk gebaat zijn met een levendig winkelgebied. Potentiële investeerders aarzelen echter door het jarenlange getalm van de Vlaamse Regering in het Uplace-dossier. Mits een erkenning als centrumstad zou Vilvoorde ook een fiscaal pact kunnen afsluiten met kandidaat-investeerders en eigenaars van winkelpanden om de huurprijzen verder te drukken."


De uitsmijter komt van burgerbeweging 'Voluit Respect'. "Verhuis het cultuurcentrum Het Bolwerk naar de Grote Markt", zegt lijsttrekker Fred Luyckx. "De Met en het stadhuis moet de kern van het cultuurgebeuren in Vilvoorde vormen. Op en aan de Markt moeten evenementen, kunsttentoonstellingen en optredens plaatsvinden in samenwerking met de Muziekacademie en de Portaelsschool. Op die manier ondersteun je ook de lokale horeca." (DBS)