Buurt haalt (kleine) slag thuis: beslissing Groenloo-project uitgesteld

De buurtbewoners voerden vorige week nog actie tegen het project.
Lukas De buurtbewoners voerden vorige week nog actie tegen het project.
Protesteren helpt. De buurtbewoners die actie voeren tegen het Groenloo-bouwproject hebben deze week hun eerste slag thuis gehaald. De goedkeuring van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt uitgesteld tot de gemeenteraad van november.

Begin vorig jaar werd aangekondigd dat de kantoor- en logistieke activiteiten op de voormalige Kodak-site in Koningslo zouden ingeruild worden voor 175 appartementen en 75 woningen. De gemeenteraad keurde het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Groenloo' voorlopig goed, maar buurtbewoners verzamelden op korte tijd 660 handtekeningen voor een petitie tegen het project. Dat leidde uiteindelijk toch tot een herziening van het RUP. Vorige week werden de wijzigingen voorgesteld.


"Van 250 wooneenheden naar 220, en verhoudingsgewijs een lichte verhoging van parkeerplaatsen", vatte bewoner Patrick Bosteels van het Groenloo-comité samen. "De teleurstelling bij de inwoners is groot, deze wijzigingen zijn te miniem. De aanpassing van het huidige RUP op zich is voor ons logisch. Industrie hoort niet in een woonwijk. Maar de omvang van het project is te groot." De bewoners eisen dan ook dat het aantal wooneenheden gehalveerd wordt tot 125. Ook het aantal parkeerplaatsen moet omhoog getrokken worden naar 1,5 per wooneenheid.


De stemming van het aangepaste RUP stond gisteren op de agenda van de gemeenteraad. Er werd echter beslist om de definitieve vaststelling voor twee maand te verlengen. "We komen daarmee tegemoet aan de bewoners", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). "Het is duidelijk dat er nog veel vragen zijn. We zullen deze extra tijd dan ook gebruiken om nieuwe voorstellen te formuleren. Ik benadruk wel dat er al veel inspraakmogelijkheden geweest zijn, maar als er zaken verbeterd kunnen worden, willen we dat proberen." (DBS)