Bonte grijpt in: Brusselsesteenweg dicht voor alle verkeer

Uit nieuwe controles bleek dat vrachtwagens tonnagebeperking aan hun laars blijven lappen

Vrachtwagens blijven de tonnagebeperking op de Brusselsesteenweg negeren.
Lukas Vrachtwagens blijven de tonnagebeperking op de Brusselsesteenweg negeren.
Nieuwe episode in de vaudeville rond de Brusselsesteenweg. Die wordt vanaf 18 oktober afgesloten voor alle verkeer. “Ik moet deze maatregel nemen om de veiligheid te waarborgen”, zegt burgemeester Bonte na nieuwe controles waaruit blijkt dat vrachtwagens het tonnageverbod straal negeren.

Nadat donderdag al twee vrachtwagens in beslag werden genomen, is de Brusselsesteenweg vandaag opnieuw ‘talk of town’. Burgemeester Hans Bonte (sp.a) heeft naar eigen zeggen geen andere keuze meer dan de steenweg langs het kanaal af te sluiten voor alle verkeer.

"Het vrachtverkeer blijft het tonnageverbod straal negeren”, legt hij uit. “Vrijdagochtend werden tijdens een politiecontrole tussen 4.30 en 5.20 uur opnieuw vrachtwagens betrapt die elk verbodsbord aan hun laars lapten en toch de afgesloten onveilige strook op de Brusselsesteenweg blijven gebruiken. Ons politiekorps VIMA (Vilvoorde-Machelen) beschikt over onvoldoende capaciteit om 24 uur op 24 toezicht te organiseren op de naleving van de verbodsbepalingen.”

Het verzoek om versterking van de federale politie om de regeling mee af te dwingen kon niet worden ingewilligd wegens het gebrek aan beschikbare capaciteit. Bonte neemt daarom het besluit om vanaf 18 oktober de Brusselsesteenweg ter hoogte van de wijk Lenterik volledig af te sluiten voor alle verkeer. De bewoners van de wijk zullen uiteraard wel hun woning kunnen bereiken. Fietsers en voetgangers zullen eveneens nog door kunnen.

We zien ons verplicht om deze drastische maatregel te nemen teneinde de veiligheid te waarborgen

Hans Bonte

“We zien ons verplicht om deze drastische maatregel door te voeren uit veiligheidsoverwegingen. Zelfs met extra politietoezicht en na inbeslagname van twee vrachtwagens blijven chauffeurs de verkeersborden toch maar blijven negeren. Ten tweede is het pijnlijk dat we de vrachtwagenbestuurders niet tot de orde kunnen roepen, omdat we te weinig politiekrachten hebben." 

Sluipverkeer

Er rest Bonte naar eigen zeggen dan ook geen andere optie dan deze drastische maatregel te nemen. "Ook al zorgt die voor heel wat ongemak bij de bewoners van de wijk Kassei. De politie zal er op toezien dat het afsluiten van de Brusselsesteenweg geen overlast veroorzaakt door sluipverkeer. Ook het vrachtwagenverbod en de snelheidsbeperking in de wijk Kassei – onder meer op de Grimbergsesteenweg – moet worden nageleefd."

Misschien speelt de verkiezingskoorts Hans Bonte parten?

Werkgeversorganisatie Voka

Verkiezingskoorts

Werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant en transportfederatie Febetra reageren intussen verbijsterd op de inbeslagname van de vrachtwagens. “Deze saga bereikt een triest dieptepunt. De politieverordeningen van de stad werden nu al meermaals geschorst door de provincie, de stad heeft nog steeds geen bewijzen op tafel gelegd en constructief overleg met de bedrijven blijft achterwege”, zegt Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van Voka Vlaams-Brabant. 

“Dat er in de week voor de gemeenteraadsverkiezingen zo fors gereageerd wordt, is geen uitgestoken hand naar de bedrijven, maar een slag in het gezicht. Misschien speelt de verkiezingskoorts Hans Bonte parten?”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.