Ga naar de mobiele website
^ Top

"Wellicht gefrustreerd door zitting in Nederlands"

VANDAAL KALKT 'GREFFE FLAMINGANT' OP MUUR VREDEGERECHT

Vrederechter Gilbert Putteman bij de graffiti in het gerechtsgebouw.
Foto Nijs Vrederechter Gilbert Putteman bij de graffiti in het gerechtsgebouw.
Verschijnt u voor de vrederechter in Vilvoorde, dan gebeurt dat in het Nederlands. Logisch ook, al blijkt niet iedereen het daar eens mee te zijn. Zo werd er in de inkomhal van het gebouw de tag 'Greffe Flamingant' op de muur gekalkt. "De taalwet frustreert sommigen", aldus vrederechter Gilbert Putteman. "Maar wie hier al tien jaar woont, mag toch wat moeite doen?"

In zijn vredegerecht aan de Luchthavenlaan waakt Gilbert Putteman er over dat aanwezigen altijd in het Nederlands antwoorden. "De procedure verloopt in het Nederlands en taal der zitting is het Nederlands", maakt hij duidelijk. "Ik start mijn betoog dus ook altijd in het Nederlands. Dikwijls krijg ik echter als antwoord: 'Je ne comprends pas', en dan nog meestal op een arrogante toon. In het geval van nieuwe Belgen die minder dan een jaar in de buurt wonen, leg ik dan enige soepelheid aan de dag, en ga ik verder in het Frans. Maar er zijn vele anderen die hier al tien tot vijftien jaar wonen, en nog altijd geen woord Nederlands spreken. Daar heb ik veel minder begrip voor. Ze kunnen hier gratis taallessen volgen en hebben dus geen enkel excuus om niet in het Nederlands te antwoorden. Ze leveren gewoon geen enkele inspanning om zich te integreren."

Wet toepassen

Putteman vermoedt ook dat het die 'taalstrijd' is die aan de basis van de tag in het vredegerecht ligt. "Het is de eerste keer dat we in dit gebouw - dat overigens een jaar oud is - te maken krijgen met vandalisme. Mijn collega Luc Brewaeys (die als politierechter in hetzelfde gebouw zijn zittingen houdt, red.) heeft een klacht ingediend bij de politie, die een proces-verbaal zal opstellen. Ik vind het enorm stuitend dat kwade intenties zo ver gaan. Zo'n mensen zijn blijkbaar verongelijkt omdat wij de wet toepassen, terwijl ze zelf geen enkele moeite doen om zich te integreren."


Putteman denkt dat de tag vrijdag net voor sluitingsuur aangebracht werd. "Waarschijnlijk tussen 15 en 16 uur", klinkt het. "De politie komt maandag het proces-verbaal opstellen en daarna zullen we die tekst zo snel mogelijk verwijderen. Ik weet niet of daar een product voor bestaat, maar ik vrees dat we de muur gewoon moeten overschilderen. Het is alleszins niet de bedoeling dat deze tekst het gerechtsgebouw lang gaat 'sieren'."

Meer over


Meld een bug