"Ik beslis zelf wel wie kan bijzitten"

DOKTER REAGEERT OP BESCHULDIGINGEN VREDERECHTER

Professor en dokter Johan Vansintejan kan niet lachen met de beschuldigingen van vrederechter Gilbert Putteman.
Foto Baert Professor en dokter Johan Vansintejan kan niet lachen met de beschuldigingen van vrederechter Gilbert Putteman.
Professor en dokter Johan Vansintejan kan niet lachen met de beschuldigingen van vrederechter Gilbert Putteman. De rechter beschuldigde de arts dat hij te gemakkelijk medische attesten uitschrijft voor mensen die opgeroepen worden als bijzitter. "Ik heb ervaring genoeg om zelf te beslissen wie kan zetelen en wie niet", aldus Vansintejan.

Vrederechter Gilbert Putteman luidde in onze zaterdagkrant de alarmklokken. Hij moet 28 kiesbureaus in Vilvoorde bemannen, maar dat lukt hem vooralsnog niet. De gekste excuses hoorde hij al. Zo was er volgens hem zelfs een dokter die op voorhand doktersbriefjes met hoofding 'verkiezingen' had laten drukken. "Hij was duidelijk van plan om veel medische attesten uit te schrijven", aldus de vrederechter. De arts waarop de vrederechter zinspeelde, is Johan Vansintejan, professor bij de VUB. "Ik had een attest geschreven voor een patiënt, een meneer van rond de 60 jaar die al meerdere operaties had ondergaan en duidelijk niet in staat was om te gaan stemmen of een hele dag in een stembureau te gaan zitten", doet de professor zijn verhaal.

Brief

Maar afgelopen maandag kreeg Vansintejan een brief van vrederechter Putteman. "Blijkbaar bent u voorbereid om veel attesten uit te schrijven", stond erin. Een poging tot intimidatie, volgens de arts. "Ik heb 24 jaar ervaring als huisarts in Vilvoorde en ben sinds 2006 verbonden aan de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg van de Vrije Universiteit Brussel. Ik denk dat ik genoeg kennis van zaken heb om zelf te kunnen beslissen of iemand al dan niet kan zetelen. Meneer Putteman is gefrustreerd omdat hij zijn kiesbureaus niet kan bemannen en daarom steekt hij de schuld op anderen."

Voorgedrukte attesten

Professor Vansintejan ontkent niet dat hij gebruik maakt van voorgedrukte medische attesten met als hoofding 'verkiezingen'. "Dat zijn attesten die door een firma voorgedrukt worden, net omdat we weten dat er veel mensen zijn die echt zo'n attest nodig hebben als ze opgeroepen worden. Ik ben heus niet de enige dokter die ze gebruikt. Veel collega's hebben ook zulke attesten", verdedigt hij zich. "Het is administratief onmogelijk om voor elke patiënt een handgeschreven attest te maken. Wij hebben heel veel soorten voorgedrukte attesten, bijvoorbeeld ook voor aanvragen voor radiologische onderzoeken."

Controlearts

De vrederechter dreigt met een bezoek van een controlearts. "Geen probleem mee, laat die controlearts maar komen", reageert Vansintejan. "Al zijn dat weer kosten waar iemand voor zal moeten opdraaien." De professor vindt het heel jammer dat het allemaal zo moet gebeuren. "Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak, bij vorige verkiezingen was er nooit een probleem. Dit had ook door overleg kunnen opgelost worden. Hij heeft mijn adres en telefoonnummer", besluit Vansintejan.