Verwoestende brand in varkensstal kost bijna 200 dieren het leven in Houtem

De brand gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling.
Christopher Noens De brand gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling.
In de Jagersstraat in Houtem nabij Veurne brak maandagmiddag een verwoestende brand uit in een varkensstal. In de grote stal zitten 200 varkens samen. De landbouwers hoorden plots enkele ontploffingen en toen ze gingen kijken sloegen de vlammen al door het dak. Het grootste deel van de dieren kon niet gered worden. 

De brand ging gepaard met een zeer zware, gitzwarte rookpluim die tot kilometers in de omgeving te zien was.  Daarom riep de brandweer van Veurne al gauw versterking op. Er kwamen zes korpsen van brandweerzone Westhoek ter plaatse: naast Veurne zijn dat Koksijde, De Panne, Nieuwpoort, Diksmuide en Poperinge. 

“De brand woedde zeer hevig, maar kon snel bedwongen worden", aldus Kristof Louagie, woordvoerder van de brandweer. De meeste dieren in de stal waren inmiddels gestorven. Maar de aanpalende stallen konden wel gevrijwaard worden. Wat de oorzaak van de brand is, was nog niet duidelijk. De grote stal is grotendeels vernield en er zitten grote gaten in het dak. 

De brandweer bleef nadien nog een poos ter plaatse voor de nablussing en om controles uit te voeren op het eventueel vrijkomen van asbest. Aan omwonenden wordt gevraagd om ramen en deuren dicht te houden voor de rook. “Er zijn metingen uitgevoerd. Er is heel lichte verontreiniging vastgesteld, maar bij de metingen is de veiligheidsdrempel niet overschreden”, vult burgemeester van Veurne Peter Roose (sp.a) nog aan, maar hij raadt omwonenden aan om de instructies van de brandweerdiensten te volgen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Norbert Thieren

    Dieren zijn het slachtoffer van de hebzucht van veeboeren en onverschilligheid van het gewone volk.

  • Annelies Vandenbroeck

    Arme beesten. Worden aan hun lot overgelaten. Hopelijk hebben ze niet geleden. Stop met deze ongebreidelde kweek van dieren, stop met de mishandeling van dieren vanaf hun geboorte. Zij hebben ons niks misdaan.

  • Linde Segaert

    Voor de 200 dieren die reeds veroordeeld waren tot levenslange opsluiting in veel te krappe kooien ziet het er alvast niet goed uit...