Plopsa pompt 50.000 euro in ziekenhuis

MAYA EN CO FLEUREN KINDERAFDELING AZ SINT-AUGUSTINUS OP

Plopsa
Na de pretparken, het zwembad en binnenkort het hotel, investeert Plopsa nu ook in de inrichting van een ziekenhuis. De kinderafdeling van het AZ Sint-Augustinus in Veurne zal begin volgend jaar de Plopsasfeer uitademen. "We beperken ons tot decoratie. De kinderafdeling wordt geen attractie", benadrukt verpleegkundig directeur Bert Cleuren.

Precies tien jaar nadat de vereniging JCI Veurne-Westkust de Plopsakliniek voorstelde in het AZ Sint-Augustinus in Veurne, doet Plopsaland nu hetzelfde. "We zijn de kinderafdeling volledig aan het vernieuwen. Ze moet eind dit jaar klaar zijn", zegt directeur Lieven Vermeulen van het AZ Sint-Augustinus. "We hadden dankzij JCI al een decoratie met Plopsafiguren, maar dat was gedateerd en minder professioneel. Nu heeft Plopsa er zijn specialisten op gezet met een totaalconcept als gevolg. We vinden het alvast een meerwaarde dat er een thema uit eigen streek aan bod komt. De kinderen zullen de herkenbare figuren zeker appreciëren."

Verpleegkundig directeur Bert Cleuren op de kinderafdeling.
Benny Proot Verpleegkundig directeur Bert Cleuren op de kinderafdeling.

Versieringen

Verpleegkundig directeur Bert Cleuren benadrukt dat de kinderafdeling geen pretpark wordt. "Het blijft beperkt tot de decoratie. In het centrale onthaal zal Plopsa wel een Mayafiguur plaatsen. Vervolgens zullen de wachtkamer en de zestien kamers op onze kinderafdeling in een Plopsakleed zitten. Dat gaat van behangpapier met Plopsafiguren in de gang tot versieringen op de deuren en gordijnen. De samenwerking met JCI behouden we. Die vereniging had inderdaad al Plopsafiguren aangebracht. Toen we onze kinderafdeling wilden vernieuwen, vroegen we Plopsaland de toestemming om die opnieuw te mogen gebruiken. Daarop stelden ze zelf voor om de inrichting te doen."


Het is de eerste keer dat Plopsa investeert in de decoratie van een ziekenhuis. "Jaarlijks steunen we een goed doel en dit keer is dat het ziekenhuis in Veurne", bevestigt Plopsabaas Steve Van den Kerkhof. "We trekken 50.000 euro uit voor de volledige thematisering van de vernieuwde kinderafdeling. Zo komen er kleurrijke gordijnen en muren en zullen onze figuren op de muren te zien zijn. Daarnaast schenken we gadgets aan de patiënten. Ik zie dat zeker niet als een promotie voor ons pretpark. Het is voor de kinderen zoveel leuker als ze in een mooi en herkenbaar decor kunnen genezen. We hebben al jaren een goede samenwerking met het ziekenhuis van Veurne. We proberen lokale initiatieven te steunen, zoals de Driedaagse De Panne-Koksijde of de voetbalclubs in Adinkerke en De Panne. Elk jaar kiezen we echter een groot goed doel. Zo steunden we Cunina die kansarme kinderen in ontwikkelingslanden helpt of Villa Samson in Brussel waar terminale kinderen hun huisdieren kunnen ontmoeten in het ziekenhuis. Ook met Make a Wish hebben we een goede samenwerking."


Voorlopig investeert Plopsa alleen in het ziekenhuis van Veurne. "Het is niet onze ambitie om over heel Vlaanderen Plopsaziekenhuizen in te richten. Dat zou wel kunnen in de steden waar we nog Plopsaparken hebben, maar daar zijn nog geen concrete plannen."