18 jaar cel gevraagd voor dood baby Matheo

VERDEDIGING WIL FEITEN HERKWALIFICEREN ALS ONOPZETTELIJKE SLAGEN

Alan C. (23, rechts op foto), beklaagde en vader van Matheo, kwam gisteren naar de rechtbank.
Bart Boterman Alan C. (23, rechts op foto), beklaagde en vader van Matheo, kwam gisteren naar de rechtbank.
Het openbaar ministerie vraagt 18 jaar opsluiting voor Alan C. (23) uit Veurne, de man die ervan verdacht wordt eind augustus 2015 zijn drie maanden oude baby Matheo een meervoudige schedelbreuk te hebben geslagen. Na tien dagen stierf het kindje in het ziekenhuis. "Maar Alan heeft zelf niet beslist om de baby te laten inslapen", zeggen zijn advocaten, die vragen de feiten te kwalificeren als onopzettelijke slagen met blijvende invaliditeit tot gevolg.

Alan C. moest de ochtend van 26 augustus voor het eerst alleen voor zijn baby zorgen. Mama Axana ging na de bevalling opnieuw aan de slag. Om 9.30 uur had Alan een verhoor met twee rechercheurs van de federale gerechtelijke politie gepland, als getuige in een zware strafzaak. Ongeveer een uur voordien moet Matheo levensgevaarlijk gewond zijn geraakt, maar hoe dat juist gebeurde, is nog steeds onduidelijk. "Het is ondraaglijk om dergelijke verwondingen vast te stellen en niet te weten vanwaar ze precies komen. Wij vragen ons dat al twee jaar af", pleitte advocate Ellen Eneman, raadsvrouw van mama Axana Peire (22), gisteren.


Alan ging met het kind naar het OCMW, waar hij om geld vroeg om naar de dokter te gaan. Tevergeefs, want zijn consulente was niet aanwezig. "Hij besloot terug naar huis te gaan voor het verhoor, waar de rechercheurs hem hoorden bellen met Axana alsof er niets aan de hand was. Toen ze merkten dat er iets scheelde met het kindje, brachten ze vader en zoon naar het ziekenhuis. Daar werden erg zware hoofdletsels vastgesteld, volgens de artsen afkomstig van meerdere slagen met een hard voorwerp", lichtte procureur Els Wouters toe.

De kleine Matheo was amper twaalf weken oud.
Archieffoto JVK De kleine Matheo was amper twaalf weken oud.

Telkens ander verhaal

Alan werd enkele uren later gearresteerd en legde telkens tegenstrijdige verklaringen af. "Eerst verklaarde hij dat Matheo uit zijn handen was gevallen. Daarna zou hij flauwgevallen zijn met het kind in zijn armen, mede door drugs. Het hoofdje van Matheo zou tegen de salontafel gebotst zijn. De man zou per ongeluk een vuistbeweging gemaakt hebben. Nog later verklaarde hij dat hij flashbacks kreeg van de moord op zijn nonkel, toen hij vier jaar oud was, en aan oncontroleerbare agressie leed. Hij zou ook een wekker naar het gezicht van het kind gegooid hebben... Hij veranderde zijn uitleg naarmate er meer informatie over de verwondingen kwam", ging procureur Wouters verder. Ze vroeg 18 jaar opsluiting.


"De man moest niet betalen voor een consultatie bij een dokter dankzij een overeenkomst met het OCMW. Toch ging hij met het kindje niet meteen naar een arts. Daarom kwalificeren we de feiten als opzettelijke doodslag met de wil om te doden. Psychologen omschrijven C. als iemand met het hoogste risico op agressie en met een narcistische persoonlijkheid", aldus het openbaar ministerie.

Bart Boterman

"Wilde kind niet dood"

De verdediging ziet het helemaal anders. "Door drugs is hij flauwgevallen met het kindje in zijn armen en Matheo is onder hem beland. Het hoofdletsel kan ook komen door het contact met de vloer", antwoordden advocaten Mieke Byttebier en Kim Devoldere. Zij willen de feiten herleiden tot onopzettelijke slagen en verwondingen met blijvende letsels tot gevolg. "Alan wilde zijn kind niet dood. Hij heeft niet zelf beslist om na tien dagen de baby te laten inslapen. Dat deden de artsen, in samenspraak met de moeder en andere familie", sprak Mieke Byttebier. Ze vroeg de straf te beperken tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. Op dit moment zit Alan C. nog steeds in de cel.


"Ik hoop dat hij minstens tien jaar de cel inmoet, zodat hij kan bezinnen over wat hij aanrichtte", zei mama Axana op het proces. "Hoe moet ik mijn kleine Milan (3) ooit uitleggen wat er met zijn broertje gebeurd is?" Ze vraagt 10.000 euro schadevergoeding.


De rechter velt vonnis op 25 oktober.