“Hij hield me al drie dagen wakker”: 70-jarige ziekenhuispatiënt plant vinger in oog 88-jarige kamergenoot

ANP XTRA
Een 70-jarige man uit Koksijde moest zich voor de strafrechter verantwoorden omdat hij zijn 88-jarige kamergenoot in het AZ West in Veurne zwaar toetakelde. Beklaagde Johny T. riskeert 6 maanden cel. “Hij hield me al drie dagen wakker. Ik was het gewoonweg beu en wou hem het zwijgen opleggen”, getuigde hij voor de strafrechter in Veurne.

Het incident dateert van de nacht van 11 op 12 februari vorig jaar. Johny T. was er opgenomen met een heupfractuur en lag samen op de kamer met een 88-jarige man uit Izenberge bij Alveringem, die inmiddels is overleden. Het slachtoffer kampte met dementie en was aan zijn ziekenhuisbed gekluisterd. Volgens de procureur stond Johny T. midden in de nacht recht en sloeg hij zijn kamergenoot in het gezicht.

Hij riep, excuseer mij voor het plat taalgebruik, ‘je moe je muulle oedn’ en plantte zijn vinger in het oog van het slachtoffer. Een hevige bloeding was het gevolg.

“Hij riep, excuseer mij voor het plat taalgebruik, ‘je moe je muulle oedn’ en plantte zijn vinger in het oog van het slachtoffer. Een hevige bloeding was het gevolg. Daarna nam hij een washandje om het bloed weg te vegen”, aldus de procureur op het proces. Pas toen een verpleegster uren later de kamer binnenkwam, stelde ze de verwonding vast. “Dit kon veel erger zijn afgelopen. Wat moeten wij met u aanvangen? Slaat u de volgende keer iemand dood omdat hij op je zenuwen werkt?”, aldus de procureur. Hij vorderde 6 maanden celstraf en een geldboete.

Potje overgekookt

“Mijn cliënt lag al drie dagen wakker omdat zijn kamergenoot onophoudelijk bleef praten. Zijn potje is overgekookt. Het is geen reden om iemand aan te vallen, maar zo is het wel gelopen”, pleitte Jonas Bel, de raadsman van de beklaagde. De advocaat vroeg een opschorting van straf, onder voorwaarden. Beklaagde Johny T. nam ook het woord.

“Ik was ten einde raad. Waarom moesten ze hem in mijn kamer leggen? Ik hoorde de verpleegsters nog zeggen: ‘We leggen hem bij Johny. Hij mag er zijn plan mee trekken’. Ik kon mijn boosheid gewoon niet meer bedwingen na drie dagen zonder enige vorm van rust. Ik was het gewoon beu en wou hem het zwijgen opleggen”, getuigde de man tegen de rechter. Op enige spijt liet hij zich echter niet betrappen. “U vindt dit normaal? Iemand die weerloos is op dergelijke manier aanvallen?”, antwoordde de strafrechter. 

De kinderen van het slachtoffer vroegen 1.500 euro voor de medische kosten en 10.000 euro morele schadevergoeding. Op 19 maart volgt een uitspraak.

Zelden fysieke agressie

“Dergelijke incidenten komen gelukkig zelden voor in het ziekenhuis”, reageert woordvoerster Delphine Deneir van het AZ West op de rechtszaak. “Het gebeurt wel eens dat er een woordje valt tussen patiënten, maar dat mondt doorgaans niet uit in fysieke agressie. Indien een discussie toch dreigt te escaleren, worden er onmiddellijk maatregelen genomen zoals de patiënt verleggen van kamer”, aldus Delphine Deneir.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Norbert Thieren

  Geen respect voor de zieken: laten samenhokken in één kamer. Ieder moet, voor diverse redenen, een aparte kamer hebben.

 • Roland Vercammen

  Ik heb iets dergelijks ook al meegemaakt in dat ziekenhuis, ik heb de hele nacht na mijn operatie geen oog dicht gedaan door snurkende kamergenoot. Mijn chirurg heeft me de volgende dag ontslagen om thuis te gaan bekomen. Dit was de beste oplossing. Ja, de grote schuldige in die zaak is het ziekenhuis.

 • DAVID VAN LAER

  Wat kan je daar nu op zeggen, één ieder van ons die het al meegemaakt heeft een dementerende ouder of grootouder weet dat dit als je dan gedwongen wordt om te verblijven in één kamer met een persoon die aan deze afschuwelijke ziekte lijdt dan is het normaal dat je de eigen zelfbeheersing verliest. Blijkbaar na 3 dagen van onophoudelijk lawaai van de persoon in kwestie, god geklaagd dat de medische staf hier blijkbaar niet heeft ingegrepen.

 • Karel Delcroix

  Een patient is, per definitie, met zichzelf en zijn ziekte bezig in een alles behalve optimale staat. Een dementerende patiënt ernaast leggen is mensonterend zowel voor de demente zieke als de kamergenoot. Als patiënt je ook recht op rust. Het ziekenhuis treft hier de meeste schuld. Zij hebben uiteindelijk deze situatie gecreëerd.

 • Thomas Anderson

  Al meer maals meegemaakt dat ze mensen die niet meer op 2 persoons kamer horen te liggen toch laten samen hoken soort interne straf die zelf opleggen!Het is een echte schande en gebeurt in verschilde hospitalen!