Verkavelaar betaalt deelwagen

INITIATIEF IN WIJK NIEFHOUT MOET PARKEERDRUK VERLAGEN

Kevin Van den Eynt (pet) is de eerste deelnemer voor het autodelen in Niefhout.
Foto Wiggenraad Kevin Van den Eynt (pet) is de eerste deelnemer voor het autodelen in Niefhout.
Bewoners van de wijk Niefhout kunnen gebruik maken van een deelwagen. De projectontwikkelaar die de wijk aan het bouwen is, betaalt één jaar de vaste kosten van de wagen. Bovendien neemt ION deels ook de gebruikerskosten op zich. "Eén deelwagen haalt tot twaalf wagens van de straat. Zo kunnen we de parkeerdruk in het centrum verlagen", zegt mobiliteitsschepen Marc Boogers.

De deelwagen die in de wijk Niefhout in gebruik wordt genomen, is de zevende Cambio-wagen in Turnhout. Toch is dit een speciaal examplaar. Het is de eerste deelwagen in de regio waarvan een projectontwikkelaar de vaste kosten betaalt.


Meer nog. Projectontwikkelaar ION zal ook een groot deel van de kosten op zich nemen die gebruikers normaal gezien moeten betalen. In ruil moest ION van het stadsbestuur acht ondergrondse parkeerplaatsen minder opnemen in de planning voor de nieuwe wijk. "Zulke ondergrondse parkeerplaatsen zijn voor ons niet voordelig. Omdat we vaak merken dat er weinig interesse in is. Bewoners zoeken liever een parkeerplaats in de buurt dan dat ze betalen voor een ondergrondse parking", zegt Arne Allewaert van projectontwikkelaar ION.


Een bijkomend voordeel voor ION is dat de deelwagen een extra troef betekent om potentiële kopers aan te trekken voor de woningen. Op dit moment zijn al een 75 wooneenheden van Niefhout in gebruik. Op korte termijn komen er daar nog eens 75 bij, op langere termijn zal Niefhout een zevenhonderd wooneenheden tellen. "Met deze deelwagen willen we onze bewoners nog beter van dienst zijn en het pakket aan duurzame transportmiddelen uitbreiden. Het draagt ook bij tot de samenhang in de buurt."


Ook voor de stad zijn er alleen maar voordelen. "Deze deelwagen kan tot twaalf auto's van de straat halen omdat mensen die aan autodelen doen geen eigen wagen of geen tweede wagen kopen", zegt schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen). "Dat zijn allemaal auto's die niet meer moeten parkeren, wat voor een lagere parkeerdruk zorgt in de buurt. Zeker voor een nieuwe wijk zoals deze in het centrum van de stad is dat belangrijk."

Betalen per kilometer

De bewoners van Niefhout zien de deelwagen volledig zitten. Niet in het minst omdat projectontwikkelaar ION het komende jaar alle vaste kosten op zich neemt. De bewoners zullen dan alleen moeten betalen voor de kilometers die ze effectief rijden. Na dat jaar kunnen ze bovendien genieten van goedkopere tarieven.

Uitstappen

Kevin Van den Eynt is één van de bewoners die de deelwagen zal gebruiken. "Vroeger had ik een eigen wagen, maar die heb ik weggedaan toen ik in december vorig jaar in Niefhout kwam wonen. Omdat ik in het centrum van Turnhout minder vaak een auto nodig heb, èn omdat ik wist dat hier een deelwagen zou komen", vertelt Kevin Van den Eynt. "Boodschappen kan ik per fiets doen, maar ik verwacht dat ik de deelwagen ongeveer twee keer per maand zal gebruiken om uitstappen te maken."

Zeven

Met deze nieuwe Cambio beschikt Turnhout over zeven deelwagens, verspreid over zes locaties. Ongeveer tweehonderd inwoners maken al gebruik van de wagens. Cambio verwacht dat dit aantal sterk zal groeien wanneer nog meer nieuwe wijken een 'eigen' deelwagen krijgen.