Tati combineert bistro met koffiebranderij

Juliette, Laurien, Bart Driessens en Celine voor de koffiebrander van Bistro Tati.
ton wiggenraad Juliette, Laurien, Bart Driessens en Celine voor de koffiebrander van Bistro Tati.
Aan de Grote Markt in Turnhout opent Bart Driessens Tati, een combinatie van een bistro en een koffiebranderij. "Klanten kunnen live zien hoe koffie gebrand wordt. Dat zorgt voor een unieke beleving", zegt Driessens.

De mini-koffiebranderij opent in het vroegere pand van Bistro Boogaers in passage Groenendael aan de Grote Markt. In het midden van de zaak komt een Probat koffiebrander. "Dat is de Rolls-Royce onder de koffiebranders", vertelt Driessens. "Ik ben al heel mijn leven gepassioneerd door koffie. Voorheen werkte ik voor een Nederlandse restaurantketen. Ze hadden oog voor alles, maar voor koffie hadden ze weinig aandacht. Ik start daarom mijn eigen koffiebranderij, waar ik volledig achter kan staan. Ik zal er mijn eigen koffiemerk uitbouwen en diverse smaken branden."


De uitbater werkt daarvoor met 'Single origins', op kwaliteit geselecteerde koffiebonen van boeren uit onder andere Brazilië, Nicaragua en Costa Rica. Van de boom recht naar het kopje koffie, is het principe. "De koffiebrander staat in het midden van de zaak. Mensen kunnen de koffie zien, ruiken en proeven. Dat wordt een unieke beleving. Klanten kunnen de koffies die ze proeven ook kopen."

Alleen overdag open

Tati is alleen overdag open. 's Avonds heeft Driessens andere plannen voor de ruimte. "Dan is er ruimte voor teambuildings, cursussen en workshops. Mensen leren er koffie branden, of leren over de geheimen van een barista. Nadien gaan ze met een pak zelfgebrande koffie naar huis", aldus Driessens.


De eigenaar koos 'Tati' als naam voor zijn zaak, omdat hij fan is van de films van Jacques Tati. Het logo van de bistro-koffiebranderij is een silhouet van Jacques Tati, waarbij de pijp is vervangen door een kop koffie. De zaakvoerder komt ook met een mobiele koffiebar voor events. Daarvoor wordt een Lambro uit 1967, een karakteristiek vrachtvoertuigje, gerestaureerd. (JVN