Syrische vluchteling vertelt zijn verhaal met volgeladen auto's

Het kunstwerk aan De Warande maakt deel uit van het Arab Cartoon Festival, dat komende vrijdag van start gaat in het cultuurhuis.
Ton Wiggenraad Het kunstwerk aan De Warande maakt deel uit van het Arab Cartoon Festival, dat komende vrijdag van start gaat in het cultuurhuis.
Een opvallend beeld in de tuin van cultuurhuis De Warande in Turnhout. Een tiental auto's staat er geparkeerd, volgeladen met alledaagse spullen. De auto's vormen samen het kunstwerk 'Nowhere is Home' van de Duits-Syrische kunstenaar Manaf Halbouni.

Het kunstwerk verwijst naar de vele Syrische vluchtelingen die hun auto volgeladen met spullen aan de Turks-Syrische grens hebben achtergelaten om hun tocht te voet verder te zetten. Ook de kunstenaar zelf is enkele jaren geleden Syrië ontvlucht.


Het kunstwerk maakt deel uit van het Arab Cartoon Festival dat komende vrijdag (6 oktober) van start gaat in De Warande. "Het programma van Arab Cartoon Festival brengt grote namen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar de Warande. Het is een multidisciplinair festival met theater, dans, muziek en beeldende kunst, maar het hoofdaccent ligt op de cartoonexpo", zegt Mieke Mermans, woordvoerster van De Warande. "Op het festival zijn zo'n vijftig cartoons te zien. De cartoonisten komen van Saoedi-Arabië tot Algerije, maar ook uit Turkije, Iran en Israël."


Het festival ontleent zijn karakter aan een specifieke doel: een betere integratie van de culturen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika in Europa. (JVN)