Senioren leren omgaan met verkeersagressie

Deelnemers in gesprek met de politie.
Foto De La Cruz Deelnemers in gesprek met de politie.
De Preventiedienst van de stad Turnhout is een proefproject gestart om het onveiligheidsgevoel bij senioren weg te nemen. Tijdens workshops leren senioren bijvoorbeeld hoe ze hun huis beter kunnen beveiligen of hoe ze moeten omgaan met verkeersagressie.

Uit onderzoek is gebleken dat de Turnhoutse senioren zich onveilig voelen. De dienst Preventie van de stad Turnhout wil die onveiligheidsgevoelens wegnemen met een reeks workshops. Een eerste workshop vorige maand handelde over de wegcode en verkeersveiligheid. Tijdens een tweede workshop, gisteren, leerden senioren hoe ze moeten omgaan met verkeersagressie. "We praten met de senioren hoe ze verkeersagressie ervaren, en of ze het al hebben meegemaakt", zegt Bart Geues van de lokale politie in Turnhout. "Daarnaast geven we hen 25 tips die onder meer te maken hebben met het voorkomen van verkeersagressie. Andere tips leren senioren wat ze moeten doen om agressie niet erger te maken als ze er toch mee worden geconfronteerd." Zo'n 30 senioren neemt deel aan het proefproject.

Zelf agressief

"Toen ik nog werkte, kreeg ik regelmatig een middelvinger te zien in het verkeer, zonder dat ik wist wat ik verkeerd gedaan had", vertelt Simonne Everaert. "Na deze workshop besef ik dat ik zelf ook wel eens agressief ben in het verkeer: door te vloeken, boos te kijken naar andere bestuurders, enzovoort. We hebben onder meer geleerd dat we altijd kalm moeten blijven." In december en februari staan nog twee workshop gepland: een woninginbraak voorkomen en een bezoek aan de politie.


In februari evalueert de Prevendienst het proefproject. Voorlopig is het de bedoeling dat de reeks verlengd wordt. (JVN)