Schaatsen zonder flikkerende lichtjes en muziek: Wintersalon maakt baan even vrij voor kinderen met autisme

Arne en Britt beleven veel schaatsplezier.
Ton Wiggenraad Arne en Britt beleven veel schaatsplezier.
Een potje schaatsen? Daar stelt u zich wellicht niet al te veel vragen bij. Maar voor kinderen met autisme is het een hele uitdaging om zich letterlijk en figuurlijk staande te houden tussen al die auditieve en visuele prikkels. Daarom kreeg Wintersalon in Turnhout een uniek prikkelarm schaatsmoment.

Kinderen met autisme kunnen moeilijk een onderscheid maken tussen verschillende prikkels. Zo is het voor hen bijvoorbeeld niet altijd duidelijk of muziek op de achtergrond thuishoort, of net een belangrijk gegeven op de voorgrond is. “Een medewerkster van de stad vroeg om iets te organiseren waarbij kinderen met onder andere autisme ook kunnen genieten van een schaatsmoment op het Wintersalon”, zegt schepen van Welzijn Peter Segers. “En zo hebben we dit jaar een evenement op poten gezet met minder visuele en auditieve prikkels. We zullen dat initiatief nu intern evalueren en dan bepalen of we dit volgend jaar misschien moeten uitbreiden.”

Maar hoe gaat dat dan, zo prikkelarm schaatsen? Wel, naast de baan werden pictogrammen gebruikt om kinderen te tonen waar de ingang was, en waar ze hun schaatsen konden aandoen. Op de baan zelf brandden enkel sfeerlichten — knipperlichten en kleurschakeringen werden uitgeschakeld. De leuke achtergrondmuziek die anders speelt, werd deze keer uitgezet. Voorts werd in de EHBO-ruimte een ‘time out-zone’ ingericht. Daar konden kinderen zich even terugtrekken wanneer ze toch nog te veel prikkels voelden. Overigens was het prikkelarm schaatsmoment niet exclusief: iedereen mocht deelnemen. 

Eén van de deelnemers was Arne, die les volgt in bijzonder onderwijs Nautica in Merksplas. “Hij kan momenteel niet voltijds naar school omdat er zelfs daar te veel prikkels zijn voor hem”, vertelt zijn mama. “Hij vond het nu ook al zeer druk — hij is pas even van het ijs gegaan met een woede-aanval. De pictogrammen die hier aangebracht werden, zijn zeker nuttig. Maar Arne heeft ze momenteel niet nodig omdat ik er zelf bij ben. Voor Arne is het belangrijk dat er niet te veel schaatsers zijn, en dat er niet te veel achtergrondprikkels zijn die hem kunnen beïnvloeden.”

Ook Britt, de zus van Arne, schaatste mee. Zij gaat niet naar het bijzonder onderwijs, maar ook voor haar was het een leuk moment. Samen hebben ze zich allesbehalve verveeld. “Arne kan hier van genieten, maar ik denk dat het ook voor andere kinderen een leuk moment is”, besluit zijn mama. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.