Politie wil burgers toegang geven tot databank met gestolen spullen

De politie Regio Turnhout is een project aan het uitwerken om burgers beter te beschermen tegen de verkoop van gestolen goederen. Als ze spullen kopen, kunnen ze zelf via een databank nagaan of die gestolen zijn.

Op dit moment kunnen burgers geen databank met gestolen spullen raadplegen. Alleen de politie kan dat. De politiezone Turnhout wil daar verandering in brengen. "Vooral via het internet of op de tweedehandsmarkt worden nu vaak gestolen spullen verkocht. En juweliers bijvoorbeeld krijgen regelmatig juwelen aangeboden die afkomstig zijn van een woninginbraak of een diefstal", klinkt het bij de politie in Turnhout. "Door de burger beperkte toegang te geven tot een databank, moet het makkelijker zijn om na te gaan of je gestolen spullen koopt."


Volgens korpschef Roger Leys heeft het systeem alleen maar voordelen. "Op deze manier willen we de burger helpen om toch het één en ander zelf na te kijken. We willen ook de legale economie beter beschermen. Als de handel in gestolen goederen kan worden teruggedrongen, ga je de legale economie beter beschermen", zegt Leys. Het idee moet nog verder vorm krijgen, maar de Politie Regio Turnhout maakt zich sterk dat het binnen de huidige wetgeving moet lukken. (JVN)