Paul Van Miert wordt lijsttrekker N-VA

PARTIJ WIL GRAAG MEE BESTUREN NA VERKIEZINGEN

Paul Van Miert is het nieuwe uithangbord van de N-VA in Turnhout.
Foto Ton Wiggenraad Paul Van Miert is het nieuwe uithangbord van de N-VA in Turnhout.
N-VA wil na de verkiezingen van 2018 weer deelnemen aan het bestuur in Turnhout. Meer dan één jaar voor de verkiezingen heeft het zijn grondig vernieuwde ploeg voorgesteld. Paul Van Miert is zoals verwacht de lijsttrekker. De andere plaatsen worden pas later ingevuld. "Ja, wij willen mee besturen en liefst met zo weinig mogelijk partners die ook nog eens intern niet te veel verdeeld zijn", aldus de lijsttrekker. De partij heeft naar eigen zeggen geen schrik dat het debacle van de vorige verkiezingen een rol gaat spelen bij de kiezers.

Het verhaal van N-VA in Turnhout is de laatste jaren nogal woelig geweest. Het kwam in 2012 als grote overwinnaar uit de verkiezingen en vormde samen met CD&V en sp.a een coalitie. Erwin Brentjens werd burgemeester. Maar nog voor het einde van het eerste jaar was het verhaaltje al uit. De stad werd onbestuurbaar verklaard en N-VA geraakte verdeeld. Een verhaal dat tot op de dag van vandaag nog altijd zo is. Op de website van de stad staan alle N-VA-verkozenen nog onder N-VA, maar in praktijk zijn Tom Versmissen en co géén N-VA-lid meer. Ondanks de hele heisa kijkt N-VA Turnhout 2.0 positief naar de toekomst.


"Mensen zijn geïnteresseerd in het nu en in de toekomst", zegt Els Baeten, de oprichtster van N-VA Turnhout. "We vrezen niet dat wat er na de vorige verkiezingen is gebeurd nog een rol gaat spelen. Wij willen zelf ook alleen maar vooruitkijken. Het is wel duidelijk: mensen die ons ooit de rug hebben toegedraaid zullen er waarschijnlijk ook nooit meer bijkomen."


Paul Van Miert, die vanuit Oud-Turnhout naar zijn geboortestad Turnhout verhuisde, zal de lijst zoals verwacht trekken. De rest van de plaatsen moet nog verdeeld en bepaald worden.

Coalitie met weinig partijen

"Het is een bewuste keuze geweest om een jaar voor de verkiezingen naar buiten te komen", aldus Van Miert. "We willen immers duidelijk maken dat deze ploeg wél aan elkaar hangt. Een signaal ook naar de andere partijen dat we een solide partner kunnen zijn. Want dat steken we niet onder stoelen of banken: ja, we willen mee besturen. Dat ik de sjerp moet hebben, is bijzaak nu. We willen er vooral bij zijn. De sjerp is geen must."


"Als het lukt, hoop ik wel dat het met zo min mogelijk partijen kan. En liefst met een partner die zelf ook niet te veel versplinterd is."


Voor de goede verstaander: T.I.M. van huidig burgemeester Eric Vos lijkt dan al zeker uit de boot te vallen. En intern is bij sp.a ook niet meteen alles koek en ei. En De Stadslijst stelt niet veel meer voor. Blijven enkel CD&V en/of Groen over.

Pak nieuwe gezichten

N-VA is er wel in geslaagd om heel wat nieuwe gezichten aan te trekken. Onder hen onder meer Kristof Tauwenberg van Slot Kapot, maar ook voorzitter van de Patersstraat.


"Ik heb er lang over nagedacht, maar nooit echt getwijfeld. Ook niet door het verleden van de partij. Daar kijk ik niet naar. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze ploeg ver vooruit kunnen kijken." Ook Stijn Adriaensens is als advocaat geen onbekend gezicht. "Het verleden speelt voor mij geen rol. Het is duidelijk dat deze ploeg vooruit wil. Ik zou ook voor geen andere partij willen kiezen. We hebben als nieuweling ook het gevoel dat er echt geluisterd wordt."