Ga naar de mobiele website
^ Top

Overvaller slaat uitbater op gezicht

DADER VLUCHT MET 4.000 EURO MAAR WORDT HERKEND DOOR GETUIGEN

De getroffen buurtwinkel in de Merodestraat.
Vanderveken De getroffen buurtwinkel in de Merodestraat.
Een Afrikaanse man heeft gisterochtend een overval gepleegd op een buurtwinkel aan de Merodelei in Turnhout. De winkelbediende probeerde de overvaller nog staande te houden, maar moest daarbij klappen incasseren op zijn gezicht en in zijn ribben. "Hij is uiteindelijk gaan lopen met zo'n 4.000 euro", zegt slachtoffer Afzaal Baig (49). De dader is herkend door getuigen en wordt opgespoord.

De overval werd gepleegd op een buurt- en voedingswinkel ter hoogte van de rotonde aan het station in Turnhout. Winkelbediende Afzaal Baig bevond zich in het achterste gedeelte van de winkel toen rond 9.15 uur een man de winkel binnenstapte. "De overvaller is meteen over de toonbank gesprongen. Daar heeft hij een pot met geld genomen", getuigt het slachtoffer." In een mum van tijd was hij weer weg. Het lijkt er op dat hij perfect wist waar de pot met geld stond."


De overvaller vluchtte te voet weg. Bij het verlaten van de winkel liep hij naar rechts. Een twintigtal meter verderop draaide hij rechts een steegje in naast het kantoor van T-Interim. In het steegje hangen verscheidene bewakingscamera's. "Daar heeft hij de pot met geld laten vallen", vervolgt Afzaal Baig het verhaal. "Een deel van het geld is uit de pot gevallen. Omstanders hebben het geld bij elkaar geraapt en terug naar de winkel gebracht. Dat ging om zo'n 275 euro. Met het resterende bedrag, zo'n 4.000 euro, is hij vervolgens de andere kant uit gevlucht, richting het station."

Uitbater Afzaai Baig.
Vanderveken Uitbater Afzaai Baig.

Jas afgepakt

Om richting het station te vluchten, moest de overvaller terug langs de buurtwinkel passeren. Afzaal Baig stond op dat moment al buiten aan de winkel om te zien of hij nog een spoor van de dader zag. "Toen ik buiten stond, kwam hij plots vanuit dat steegje op me af gelopen. Ik heb hem tegen kunnen houden, en heb zelfs zijn jas kunnen afpakken. Maar de man liet zich niet zomaar doen. Hij sloeg me in het gezicht en in de ribben. Ik moest hem laten gaan. Hij is het stationsgebouw binnen gelopen, nadien heb ik hem niet meer gezien. Vermoedelijk is hij via het perron verder weg gevlucht."

Western Union

De buurtwinkel waar de overval gebeurde, werkt ook voor Western Union. Dat verklaart waarom er zo veel geld in de gestolen pot zat. Maar lang zal de dader er waarschijnlijk niet van kunnen genieten. De politie kon hem reeds identificeren. "Getuigen hebben hem herkend als iemand die in een opvangcentrum voor daklozen in de buurt verblijft", vertelt een woordvoerder van de politie. "Op basis van een persoonsbeschrijving hadden we meteen een vermoeden om wie het ging. Het betreft immers een persoon die bij ons reeds gekend is. We hebben zijn foto voorgelegd aan het slachtoffer, en die heeft hem herkend op basis daarvan. We kennen dus zijn identiteit en sporen de man op. Op basis van zijn gedrag vermoeden getuigen dat hij onder invloed was van drugs en/of drank."

's Middags al open

De overval gebeurde op klaarlichte dag. Verscheidene voorbijgangers en buurtbewoners waren getuige van het handgemeen op straat en het ronddwarrelende geld. Slachtoffer Afzaal Baig werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Omstreeks 14 uur was hij terug in de winkel. De man ging meteen weer aan de slag. "Ondanks deze overval heb ik geen schrik om terug in de winkel te staan. Dit kan overal gebeuren", besluit Baig. "Het is wel de eerste keer dat ik dit meemaak. Een paar maanden geleden was er al wel een diefstal in de winkel, maar die persoon had geen geweld gebruikt."


Winkels in de buurt van het station in Turnhout krijgen vaker af te rekenen met overvallers. De Carrefour Express aan de overkant van de straat werd drie jaar geleden zes keer binnen 15 maanden het slachtoffer van een gewapende overval. En de uitbater van 't Groenteboerke hield het al voor bekeken nadat hij invalide werd geslagen bij een overval.

Meer over


Meld een bug