Meisjesteam Sint-Pieter wordt Belgisch kampioen schoolschaken

Aan de linkerkant van de tafel zitten Brecht, Jannick, Joe en Robin, de schakers van Sint-Pieters 2.
Foto Ton Wiggenraad Aan de linkerkant van de tafel zitten Brecht, Jannick, Joe en Robin, de schakers van Sint-Pieters 2.
Het Sint-Pietersinstituut was zaterdag gastschool voor het Belgisch kampioenschap schoolschaken. 320 leerlingen streden om de titels in verschillende categorieën. Met een vierde, een achtste, een negende en een eerste plaats beëindigde het Sint-Pietersinstituut het schoolschaakjaar.

De school kent intussen een lange traditie van schoolschaken. Wat ooit begon met een handvol leerlingen groeide uit tot een schoolactiviteit waar ruim 140 leerlingen aan deelnemen.


"Ik schat dat op onze school drie vierde van de leerlingen kan schaken", knikte coördinator Dusty Bracke. "Wij stimuleren het ook op onze school waardoor de populariteit vanzelfsprekend toeneemt."


Voor de jongeren zelf is schaken niet enkel tijdverdrijf. Het helpt hen ook bij de concentratie. "Ik kan me ook tijdens mijn studiewerk beter concentreren. Vooral omdat ik tijdens het schaken ook langere partijen speel, van soms wel vier uur. Dat bevordert de concentratie ook tijdens de examenperiode", bevestigde laatstejaars Pieter Steegmans (17).


Tot zaterdag had het Sint-Pietersinstituut nog geen Belgisch kampioenen, maar zaterdag haalde de meisjesploeg met Nora Drif, Sue van de Ven, Darin Omar en Amélie Peeters na hun winst in de provinciale en Vlaamse nu ook het Belgisch kampioenschap binnen. (DVGT)