Man verkrachtte vriendin (16) van dochter in Stadspark: “Ik ben een pedofiel maar de pot op met de wet”

De man lokte zijn slachtoffer naar het ‘S&D-pleintje’ in het centrum van de stad, maar vond het uiteindelijk toch veiliger om haar in het Stadspark te verkrachten
Ton Wiggenraad De man lokte zijn slachtoffer naar het ‘S&D-pleintje’ in het centrum van de stad, maar vond het uiteindelijk toch veiliger om haar in het Stadspark te verkrachten
Hij 48 jaar. Zij 16 jaar en één van de beste vriendinnen van zijn dochter. Toch raakte Johan uit Turnhout geobsedeerd door het meisje. Eerst paaide hij haar met gratis sigaretten, frieten en kledij. “Enkele weken later lokte hij haar naar het ‘seks- en drugspleintje’ om haar vervolgens te verkrachten in het Stadspark”, vertelt advocate Kelly Verboven. De man riskeert 20 maanden cel.

Slachtoffer Laura (fictieve naam) was net 16 jaar geworden toen ze in een café op de Grote Markt in Turnhout een sigaret vroeg aan Johan (48) uit Turnhout. Ze wist op dat moment nog niet dat Johan de vader was van één van haar vriendinnen. In de plaats van één sigaret te geven, nam Johan het meisje mee naar een nachtwinkel. Hij kocht er een heel pakje voor haar, en in een frituur trakteerde hij haar op frieten.

Laura liet het zich welgevallen. Ze verbleef in een instelling in Geel en had nagenoeg geen financiële middelen. Dat hij haar na afloop probeerde te kussen in de Luizenpoort in Turnhout, ging voor haar wel een stap te ver. Ze duwde de man weg. “De periode nadien bestookte hij haar met sms-berichten”, zegt Kelly Verboven, advocate van Laura en haar moeder.

Je moet niet flauw doen. Je bent 16 jaar, je weet wat er van je verwacht wordt

Johan tegen het slachtoffer

Bestookt met sms-berichten

De twee ontmoetten elkaar opnieuw op het moment dat Laura had afgesproken bij haar vriendin, de dochter van Johan. Ze vertelde over haar financiële problemen en kreeg kledij en enkele tientallen euro’s toegestopt. Het sein voor Johan om een stap verder te gaan. “Hij bleef haar bestoken met sms-berichten waarin hij haar geld aan bood. Ook op de dag van de feiten heeft hij haar vijf keer gebeld en een resem sms-berichten gestuurd. Hij maande haar aan naar het S&D-pleintje te komen, het seks- en drugspleintje (een berucht pleintje aan Hofpoort in Turnhout, red.).”

Toen het meisje daar aankwam, vroeg Johan om hem te volgen naar het Stadspark. Hij wilde meteen ook van haar weten of ze daar geen rustig plekje kende. Toen Laura vroeg wat de bedoeling was, wond Johan er geen doekjes rond. “Je moet niet flauw doen. Je bent 16 jaar, je weet wat er van je verwacht wordt”, snauwde hij haar toe. “Ik ben een pedofiel, maar de pot op met de wet”, zou hij er aan hebben toegevoegd. Als Johan zijn lusten mocht botvieren, zou hij haar maandelijks 50 euro geven totdat ze meerderjarig was. Voordat Laura het goed en wel besefte lag ze op haar rug in het Stadspark en werd ze verkracht door de vader van haar vriendin. Hij gooide haar 30 euro toe.

7.500 euro schadevergoeding

Laura stapte na afloop naar de politie. Op de plaats die ze aanwees, trof de politie nog zakdoekjes aan waarmee het meisje zich proper had geveegd na de verkrachting. “Dit heeft een grote impact gehad op het meisje. Ze vertrouwt niemand meer en voelt zich nergens nog veilig”, besluit Kelly Verboven. Het meisjes vraagt een schadevergoeding van 7.500 euro. Het parket vordert een celstraf van 20 maanden tegen Johan D.S. “Het slachtoffer had het heel moeilijk in de maatschappij. Dat geeft hem niet het recht om misbruik van haar te maken”, zegt aanklager Patti Broeckx. “Johan is vaker op zoek naar contact met minderjarigen. Zo hangt hij ook vaak rond aan de schaatsbaan. Hij voelt zich er machtig ten aanzien van jongeren omdat hij geld heeft.”

Volgens de advocaat van de beschuldigde werden de feiten mede gepleegd onder invloed van alcohol, maar heeft de man zijn alcoholproblematiek intussen onder controle.

Vonnis op 9 april.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alfons Van Doren

  laat het jou kind maar wezen ,naast dutroux zetten voor de rest van zijn leven

 • edwig Impen

  onder de 3 jaar worden straffen zelfs niet uitgevoerd in dit leuke landje, benieuwd of hij toch in de cel moet

 • Patrick Bourgeois

  Vraag mij af hoeveel verkrachters daadwerkelijk stoppen nadat ze tegen de lamp zijn gelopen?? Dit zijn cijfers die makkelijk te achterhalen zijn denk ik dan en als ik goed kan lezen denk ik dat er minder dan 10% in slagen om zich in te houden. Wanneer gaan ze nu eens werk maken en die gasten chemisch castreren dan is het gedaan met die zever. Geen hormonen geen erectie en tis nog hun eigen schuld he. In de bak genees je niet daar word je nog erger.

 • Max Maddy

  Als man krijg ik toch koude rillingen van zo iets. Beschamend dat iemand van dezelfde sekse zo kan ageren. Wij die zouden moeten opkomen voor de veiligheid van vrouwen en kinderen.....en dan nog het gepamper van het gerecht - een strafuitspraak alsof ze het nog goedkeuren ook. Net zoals véél mensen is het best dat we die nooit tegenkomen want we riskeren een langere cekstraf....

 • Peggy Van Endert

  20 maanden inderdaad veel en veel te weinig...maar waarom geeft ze haar GSM nummer... waarom gaat ze met hem alleen op pad?? Hij is duidelijk zwaar in de fout gegaan... en heeft haar goed gelovigheid dan ook misbruikt... zo n mensen nemen alles op een ander manier op dan wat een normale mens.. zielig ..ik zou wel weten wat ik mee hem zou doen moest het mijn kind zijn...