Leraar maakt leerlinge (15) zwanger

MAN RISKEERT JAREN NA FEITEN VEROORDELING VOOR AANRANDING

Een voormalige leerkracht uit Beerse riskeert een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden voor aanranding van een 15-jarig meisje. De twee hadden meer dan tien jaar geleden een relatie van drie jaar. Zij raakte in 2007 zwanger toen ze net geen 16 was en liet een abortus plegen.

B.V. (40) uit Beerse gaf in de periode 2005-2007 onder meer Frans in het tweede middelbaar aan de Talentenschool in Turnhout. De leerkracht, die toen 28 was, kreeg een relatie met een 14-jarig meisje in 2006. Een relatie die geleidelijk aan intenser werd en uiteindelijk uitmondde in een zwangerschap in het voorjaar van 2007. In juni van dat jaar liet het toen minderjarige meisje een abortus plegen. Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de feiten. "Het mag destijds dan wel een relatie met onderlinge toestemming geweest zijn. Gezien het leeftijdsverschil én de verhouding leerkracht-leerling had hij moeten weten dat het deontologisch niet kan", aldus openbaar aanklager Veerle Van Gorp. "De feiten kunnen echt niet door de beugel. Bovendien heeft het slachtoffer destijds op de jonge leeftijd van 15 jaar een abortus moeten laten plegen. Dat is emotioneel zwaar." Het OM vorderde uiteindelijk een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijftien maanden. Als de rechter uiteindelijk voorwaarden oplegt en die niet worden nageleefd wacht hem alsnog een straf achter de tralies.

Spijt

De verdediging ontkent geenszins de feiten. "Gezien het leeftijdsverschil is het duidelijk dat de feiten niet kunnen", klinkt het bij de raadsman van de verdediging. "Hij had in de periode van de feiten een relatie met een vrouw, maar voelde zich daar niet goed bij. Hij is dan inderdaad verliefd geworden op de minderjarige leerlinge. Toen ze zwanger geraakte hebben ze over abortus gesproken en beslist dat het de beste oplossing zou zijn. Tien jaar lang heeft hij dan niets gehoord en toen volgde plots die klacht." In 2015 was er ook al eens klacht tegen de man van een andere leerlinge over grensoverschrijdend gedrag, maar die klacht werd later geseponeerd door gebrek aan bewijzen. B.V. werd toen al wel geschorst door de schooldirectie en was sindsdien ook geen leerkracht meer. Vorig jaar nam hij ook effectief ontslag.


Het slachtoffer is ondertussen een vrouw van 26, maar heeft het volgens haar raadsman nog altijd moeilijk met de feiten. "Na de abortus heeft ze psychologische begeleiding moeten krijgen. Ze zal dit altijd met zich meedragen", aldus raadsman Ronny Ceusters. De vrouw kreeg van de rechter ook het woord. Ze gaf daarin aan dat ze naarmate ze ouder werd besefte dat de relatie niet ok" was. Dat ze na al die jaren alsnog klacht indiende was omdat ze wilde dat er niet nog slachtoffers zouden vallen. B.V. zelf bekende ook dat hij fout was. "Ik had het moeten afblokken, maar we stonden niet stil bij het leeftijdsverschil. Het was naïef. Ik heb hulp gezocht en heb nooit meer een relatie gehad met een tiener."


Het vonnis wordt geveld op 16 oktober.