Kunstenaars palmen Zellien-complex in

Het vroegere pand in de Patersstraat van Zellien-Fabri.
Foto WTW Het vroegere pand in de Patersstraat van Zellien-Fabri.
Het leegstaande winkel- en magazijncomplex van Zellien-Fabri in de Patersstraat in Turnhout is het komende jaar de thuisbasis van beeldende kunstenaars. Ze laten er hun creativiteit de vrije loop en organiseren tentoonstellingen .

Sinds de verhuis van Zellien-Fabri, gespecialiseerd in sanitair, naar de Antwerpsesteenweg in Vosselaar staan de gebouwen aan de Patersstraat 55 (naast De Kolonisten) leeg. Daar komt dit jaar verandering in. Een groep beeldende kunstenaars onder de naam BIN (wat staat voor Belgisch Instituut voor Normalisatie) zal het gebouwencomplex van 3.500 vierkante meter tussen de Patersstraat en het Taxandriamuseum in de Begijnenstraat gebruiken. "Waar vroeger de magazijnen waren, wordt nu plaats gemaakt voor een atelier. En de showroom van vroeger wordt als tentoonstellingsruimte ingericht", vertellen Lodewijk Heylen en Ruben Schotanus van BIN.


Zowel organisaties, autonome kunstenaars als collectieven kunnen er heel 2015 terecht. "Iedereen is hier welkom voor zijn of haar kunstproject", klinkt het nog. "We willen op die manier een nieuwe culturele ontmoetingsplaats vormen voor jonge kunstenaars. Je kan eerder eender wat van kunst komen uitproberen."


Vier keer per jaar, telkens bij de start van een seizoen, organiseert BIN een expositie. "De tentoonstellingen worden een mix aan kunstwerken: een combinatie van wat hier tot stand is gekomen, aangevuld met nationale en internationale kunstwerken."


Leerlingen van de kunstrichting van het Heilig Graf zakten gisteren al naar het gebouw af voor een project. Op zaterdag 21 maart is er een officieel startmoment met een opendeurdag van 14 tot 17 uur. (JVN)