Krakers in ontruimd pand aan Merodelei

POLITIE VOLGT SITUATIE OP MAAR KON NOG NIEMAND BETRAPPEN

Michael Van Mechelen bij de troep aan het kraakpand.
Foto Ton Wiggenraad Michael Van Mechelen bij de troep aan het kraakpand.
Het onbewoonbaar verklaarde pand aan de Merodelei 140 in Turnhout wordt sinds enkele weken opnieuw 'bewoond'. "Krakers nemen regelmatig hun intrek in het pand", klinkt het in de buurt. De politie is op de hoogte, maar kon voorlopig nog niemand betrappen.

Het pand aan de Merodelei 140 in Turnhout zorgt al vele jaren voor beroering in de buurt. Het oude gebouw is onderverdeeld in 32 kleine studio's die verhuurd werden aan mensen die het niet zo nauw namen met rust en hygiëne. De koer die uitgeeft op de openbare weg had vaak veel weg van een stortplaats.


Na controles door Wonen Vlaanderen en de brandweer werd het pand in het voorjaar van 2016 onbewoonbaar verklaard. Omwille van problemen met de kwaliteit en de veiligheid van de studio's. Begin juli 2016 werden de laatste bewoners door de politie uit hun flats gehaald omdat ze ondanks de onbewoonbaarheid weigerden te verhuizen.


Sindsdien stond het gebouw twee jaar leeg, maar sinds enkele weken zien buurtbewoners terug leven in het gebouw. "Sinds enkele weken is het pand gekraakt Het wordt bewoond door enkele personen", vertelt Michael Van Mechelen. "Daardoor is ook de overlast van het sluikstorten weer toegenomen. En in de vakantiemaanden werd zelfs een jongen uit de buurt bedreigd."


Het stadsbestuur van Turnhout is op de hoogte dat krakers in het onbewoonbare pand vertoeven. "Als de krakers betrapt worden, zullen ze een proces -verbaal krijgen", zegt burgemeester Eric Vos. De stad nam ook contact op met de eigenaar van het gebouw. "Het is zijn verantwoordelijk om alles goed af te sluiten. Blijkbaar geraken mensen er nu te gemakkelijk binnen. We hebben hem aangespoord maatregelen te nemen", aldus nog Eric Vos.

Overnachten

De politie volgt de situatie op, maar kon tot nu toe niemand betrappen in het gebouw. "We denken dat het pand vooral gebruikt wordt om te overnachten, maar daarom kunnen we hen nog niet meteen aantreffen", zegt korpschef Roger Leys van de lokale politie in Turnhout.


De krakers kunnen zien dat het gebouw leeg staat, maar weten mogelijk niet dat het pand ruim twee jaar geleden onbewoonbaar werd verklaard. Dat staat niet aangegeven bij de ingang van het gebouw. "Zoiets wordt niet aangegeven met een bord. Er zijn nog panden in de stad die onbewoonbaar verklaard worden. Dikwijls zie je aan de buitenkant niks, maar situeert het probleem zich binnen. De eigenaars starten dan vaak een renovatiedossier om alles in orde te maken. Je moet het pand dan niet stigmatiseren door er een groot bord te plaatsen", besluit Eric Vos.


De eigenaar van het pand aan Merodelei 140 heeft geen renovatieplannen. Hij heeft wel vergevorderde plannen om het gebouw met de grond gelijk te maken en er een nieuwbouwproject te realiseren.