Jongen krijgt pak rammel op Markt

FILMPJE TOONT GEWELD VIA FACEBOOK AL 17.000 KEER BEKEKEN

Een aanvaller deelt een stamp uit bij het begin van het geweld.
Jef Van Nooten Een aanvaller deelt een stamp uit bij het begin van het geweld.
Op Facebook circuleert sinds gisteravond een filmpje van geweld op de Grote Markt in Turnhout. Op de beelden is te zien hoe vier gasten een jonge kerel aanklampen. Het slachtoffer wordt door twee van hen op de grond geslagen en gestampt. "We gaan na wie er bij betrokken is, maar voorlopig ontvingen we nog geen klacht", zegt korpschef Roger Leys.

Het filmpje van geweld tussen enkele jongeren is maandagavond rond 18.30 uur gepost op Facebook. Twee uur later waren de beelden al meer dan 17.000 keer bekeken, met tientallen verbolgen reacties tot gevolg.


De beelden zijn vermoedelijk maandagnamiddag na schooltijd gemaakt aan de oostkant van de Grote Markt in Turnhout. Op de beelden is te zien hoe een jonge kerel met pet en rugzak niet ver van de bushalte wordt aangeklampt door vier leeftijdsgenoten. Twee van hen delen even later klappen uit.


Het filmpje toont hoe het incident begint met een korte discussie. Het slachtoffer wordt vervolgens bij zijn rechteroor vastgegrepen en krijgt een vuistslag in zijn maag. Meteen daarna krijgt hij stampen van twee jongeren en één van hen slaat hem in het gezicht. De aanvallers trekken hun slachtoffer op de grond. Vervolgens moet hij van één aanvaller nog een stamp incasseren terwijl diens kompaan met een knie bovenop de borst van het slachtoffer zit.


Op het einde van het filmpje kan het slachtoffer ontkomen. Op de achtergrond is gelach te horen bij enkele omstaanders. Op geen enkel moment is iemand tussenbeide gekomen. Volgens de persoon die de beelden online geplaatst heeft, kreeg het slachtoffer klappen omdat hij te lang naar iemand gekeken had.


Er kwam meteen een golf aan verontwaardigde reacties op het filmpje. "Binnen de politiezone Turnhout zijn beeldopnames van zinloos geweld uitzonderlijk. Of toch voor zover wij weten. We monitoren niet elke Facebook-groep", bevestigt korpschef Roger Leys van de lokale politie in Turnhout.

Eén aanvaller drukt met zijn knie op de borst van het slachtoffer.
Jef Van Nooten Eén aanvaller drukt met zijn knie op de borst van het slachtoffer.

Klacht

De korpschef was gisteravond nog niet de hoogte van het bestaan van de beelden. Er was op dat ogenblik ook nog geen klacht of aangifte binnengekomen. "Intussen heb ik de beelden gezien op Facebook. Er is duidelijk op te zien wat er gebeurt", reageert de korpschef later op de avond. "We zullen nagaan wie er bij betrokken is. Maar er moet eerst een klacht van het slachtoffer komen voordat het concreet verder onderzocht wordt. Want zonder klacht wordt het nadien meestal toch zonder gevolg geklasseerd."

Het slachtoffer vlucht, voor de ogen van een meisje op de fiets.
Jef Van Nooten Het slachtoffer vlucht, voor de ogen van een meisje op de fiets.

Meteen herkend

Het zal voor de politie niet moeilijk zijn om te achterhalen wie bij het incident betrokken was. In de vele reacties die bij het filmpje gepost werden, verschenen meermaals de namen van de twee jongeren die slagen hebben uitgedeeld. Leeftijdsgenoten hebben hen herkend.

"Bemoei je er niet mee"

Eén van die aanvallers vond er zelfs niet beter op zelf ook te reageren op de beelden. "Het is allemaal uitgepraat met hem, ik snap niet waar je je mee moeit", reageerde hij op de commotie die was ontstaan.