Escape 2300 brengt populair spel naar Turnhout

Frank Bellemans en Tim Klaassen proberen de code van deze deur te kraken.
Foto Wiggenraad Frank Bellemans en Tim Klaassen proberen de code van deze deur te kraken.
De Kempen beschikt binnenkort over een 'Escape Room'. Drie Kempenaars lanceren het populaire concept in een gebouw in de Begijnenstraat in Turnhout. Ze richten daarvoor verscheidene kamers in waaruit bezoekers binnen het uur moeten 'ontsnappen'.

Het concept komt overgewaaid vanuit Oost-Europa en is immens populair in Nederland. Bij ons blijft het aantal Escape Rooms voorlopig beperkt tot grootsteden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf september kunnen liefhebbers terecht bij 'Escape 2300' in de Begijnenstraat in Turnhout. "Bij een Escape Room worden de deelnemers in kleine groepjes opgesloten in een kamer. Ze krijgen één uur tijd om weer buiten te geraken. Daarvoor moeten ze aan de hand van puzzels, raadsels en andere aanwijzingen een code kraken. Wij kunnen alles volgen op een scherm. Als deelnemers 'vast zitten' kunnen we hen een extra tip geven", zeggen initiatiefnemers Frank Belmans en Tim Klaassen uit Turnhout, en Dave Vercauteren uit Essen.


Ze huren een leegstaand pand in de Begijnenstraat 40. De komende weken gaan ze er vier kamers in omvormen tot Escape Room. "We gaan alles zelf verzinnen, en dus niet zomaar een thema of raadsel kopiëren van elders. We moeten ook de juiste moeilijkheidsgraad vinden. Het is niet de bedoeling dat deelnemers na 10 minuten alweer buiten zijn. Het gemiddelde ontsnappingspercentage bedraagt 60 procent."


Door de centrale ligging - op zo'n 100 meter van de Grote Markt in Turnhout - wil Escape 2300 ook samenwerken met de horeca in Turnhout zodat het spel gecombineerd kan worden met een etentje in de stad.


(JVN)