Eerste lessen in nieuwe Kunstencampus

LEERLINGEN MUZIEK, WOORD, DANS EN SCHONE KUNSTEN ONDER ÉÉN DAK

De leerlingen vormden een feestelijke optocht naar de nieuwe campus op Turnova.
Vanderveken De leerlingen vormden een feestelijke optocht naar de nieuwe campus op Turnova.
Met een feestelijke optocht van de oude Muziekacademie naar Turnova werd zaterdag de nieuwe en langverwachte Kunstencampus in gebruik genomen. Bijna 3.000 leerlingen zullen er muziek, woord, dans of schone kunsten volgen. "Voor het eerst zit alles samen. Dat gaat enorm veel kruisbestuiving geven", zegt directeur Greet De Clerck.

De muziekacademie aan het Kerkplein in Turnhout was tot op de draad versleten. Het gebouw kreeg in 2004 en 2014 een negatief beoordelingsverslag voor veiligheid en hygiëne. "Als er een nieuwe controle was gekomen, hadden we moeten sluiten", verduidelijkt Greet De Clerck, directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, het belang van de nieuwe Kunstencampus. "Hedendaags onderwijs kon je bijna niet meer uitoefenen in zulke verouderde gebouwen."


De stad Turnhout ging noodgedwongen op zoek naar een oplossing. De keuze viel op een nieuwbouw van 10.000 vierkante meter op Turnova. "Drie jaar geleden (na het negatieve beoordelingsverslag, red.) maakten we de belofte aan de inspecteurs van de doorlichting van onze academies dat we in september 2017 de oude gebouwen zouden inruilen voor een gloednieuwe Kunstencampus. Met een kostenplaatje van 15 miljoen euro werd dat meteen de grootste investering van de stad deze legislatuur", zegt schepen voor Kunstacademies en Onderwijs Marc Boogers (Groen). "Er is door vele mensen - van directies en leerkrachten tot stadspersoneel en aannemers - keihard aan gewerkt. Resultaat is dat we, zoals beloofd, in september zijn kunnen opengaan voor bijna 3.000 leerlingen."

Directeur Greet De Clerck voor het nieuwe gebouw.
Vanderveken Directeur Greet De Clerck voor het nieuwe gebouw.

Feestelijke stoet

De zware piano's en slaginstrumenten werden eind augustus al verhuisd naar de nieuwe Kunstencampus. Zaterdag volgden de kleinere instrumenten, zoals blazers, cello's en contrabassen. Die werden in een feestelijke stoet van het Kerkplein naar de nieuwe Kunstencampus op Turnova verhuisd. "De verhuis is daarmee definitief afgerond", zegt Greet De Clerck. "Deze nieuwe Kunstencampus is superbelangrijk. We zitten nu niet alleen in een splinternieuw gebouw, maar zitten voortaan ook samen. Vroeger zaten we verspreid over verscheidene plaatsen in Turnhout: het projectencentrum, Goddelijk Kind, Thomas More, Heilig Graf,... Nu zit alles samen. Dat gaat enorm veel kruisbestuiving geven. Niet alleen binnen Muziek, Woord en Dans, maar ook met Schone Kunsten erbij. Alle leraars komen samen in één leraarskamer te zitten."

De nieuwe balletzaal.
Vanderveken De nieuwe balletzaal.

Openingsfeest

Hoewel er al lessen gegeven worden, is de nieuwe Kunstencampus nog niet volledig klaar. Alles zal pas tot in de puntjes afgerond zijn tegen het openingsfeest voor het brede publiek op 21 en 22 oktober. "De werken staan nog niet zo ver als ze hadden moeten staan", geeft De Clerck toe. "Zo is het plein nog niet aangelegd. De klassen zelf zijn wél zo goed als klaar. Nu nog niet alles af is, is het wel plezant dat de leerlingen iedere week de campus kunnen zien groeien en beter worden."

Lydia Rommes geeft pianoles aan Keziah Appiah.
Vanderveken Lydia Rommes geeft pianoles aan Keziah Appiah.

Akoestiek

Bij de bouw van de Kunstencampus werd veel aandacht besteed aan de akoestiek. Niet alle verdiepingen zijn even hoog, omdat niet alle instrumenten evenveel lawaai maken. De Kunstencampus heeft ook een binnenkoer. Daar komen onder meer een boom en kabels met verlichting. De binnenkoer kan in de zomermaanden gebruikt worden als buitenlokaal.