Doodrijder Laura krijgt jaar celstraf

JONATHAN M. MAG OOK 2,5 JAAR GEEN VOERTUIG BESTUREN

Jonathan M. na het ongeluk op de drempel van zijn huis.
Jef Van Nooten Jonathan M. na het ongeluk op de drempel van zijn huis.
De 21-jarige Jonathan M. uit Turnhout vliegt een jaar achter de tralies. Hij is ook 2,5 jaar zijn rijbewijs kwijt en moet 9.600 euro boete betalen. De rechtbank tilt vooral ook zwaar aan zijn houding nadat hij de peuter Laura doodreed in september vorig jaar.

De kleine Laura, een meisje van amper 18 maanden, was op 2 september 2017 samen met andere kinderen buiten aan het spelen in de Taeymanslaan. Toen haar buurman - onder invloed van drugs - achterwaarts zijn oprit verliet, belandde het meisje onder de wielen van de auto. Ze overleefde haar verwondingen niet. Volgens politierechter Koen Willebrords had Jonathan M. zijn buurmeisje moeten opmerken. "De plaats van het ongeval is een straat in een sociale woonwijk waar zeer vaak kinderen op straat spelen. Iedereen in de straat weet dat, ook de beklaagde. Het gaat om een feitelijke speelstraat", aldus de politierechter. "Het kan geen excuus zijn voor beklaagde dat hij Laura niet heeft gezien."

Laura, toen 18 maanden, werd tijdens het spelen aangereden en overleefde de klap niet.
ton wiggenraad repro Laura, toen 18 maanden, werd tijdens het spelen aangereden en overleefde de klap niet.

Afgeplakte ruit

De rechter tilt er zwaar aan dat de achterruit van M. was afgeplakt met zwarte plastic. In die situatie had hij zeker extra waakzaam moeten zijn. "Het is onbegrijpelijk dat de beklaagde, die mits een heel klein beetje aandacht moet gezien hebben dat er een peutertje vlakbij was, zelfs niet aan zijn passagier heeft gevraagd om een oogje in het zeil te houden tijdens zijn manoeuvre. Temeer daar zijn zicht ernstig beperkt werd door de ondoorzichtbare plastic aan het achterraam van zijn auto." Voor het ongeval krijgt Jonathan M. 1 jaar cel, 8.000 euro boete en 2 jaar rijverbod. Omdat hij reed onder invloed van drugs komt daar nog eens 6 maanden rijverbod en 1.600 euro boete bovenop. "Uit de bloedproef blijkt dat beklaagde een strafbaar gehalte drugs in het bloed had. Zijn bewering dat hij na het ongeval nog een joint had gerookt, is heel ongeloofwaardig. Hij kon weten dat er na een dodelijk ongeval een drugsonderzoek zou volgen."

Dat Jonathan M. niet voorzichtiger was, terwijl hij niet kon zien door zijn afgeplakte autoruit, pleit niet in zijn voordeel.
Jef Van Nooten Dat Jonathan M. niet voorzichtiger was, terwijl hij niet kon zien door zijn afgeplakte autoruit, pleit niet in zijn voordeel.

Geen schuldbesef

De politierechter tilt zwaar aan de houding van Jonathan M. na het ongeval. Hij toonde geen spijt en weigerde mee te werken aan het onderzoek. "Het is onthutsend te moesten vaststellen dat beklaagde, die een erg jong buurmeisje heeft overreden, niet is opgedaagd bij de politie wanneer deze verder onderzoek wilde doen", aldus nog de rechter. "Het is niet dat de politie hem niet heeft kunnen bereiken. Er werden enkele telefonische afspraken gemaakt, maar hij kwam eenvoudig niet opdagen. Het wekt de schijn dat hij zich van het hele voorval en van het leed van zijn buren niets aantrekt. Hij heeft het recht om niet op te dagen voor een verhoor of om verstek te laten gaan. Eén en ander impliceert wel dat de rechtbank niet het minste rekening kan houden met eventueel schuldinzicht of een andere verzachtende omstandigheid. Daarom dringt een strenge bestraffing zich op."