De Penge krijgt nieuwe uitbaters

CAFÉBAAS MARC MOONEN STOPT NA 20 JAAR

Cafébaas Marc Moonen met de nieuwe uitbaters Anja Wouters en Rudy Leysen.
Foto Toon Verheijen Cafébaas Marc Moonen met de nieuwe uitbaters Anja Wouters en Rudy Leysen.
Het zal voor de vaste klanten van biercafé De Penge wennen zijn. Hun getrouwe kroegbaas Marc Moonen staat er na bijna twintig jaar niet meer achter de toog. Rudy Leysen en Anja Wouters schenken voortaan de bierglazen vol. "Ik was toe aan iets nieuws."

De oudste kroeg van de stad verandert na bijna twintig jaar dus van gezicht. Café De Penge bestaat al sinds 1891 en is een begrip binnen, maar ook ver buiten de Kempen. Bierliefhebbers van overal kennen het café en weten dat ze bij kroegbaas Marc Moonen altijd wel iets speciaals op de kaart mochten verwachten. Ruim twee jaar geleden al besloot Moonen zijn kroeg te koop te zetten. Nu is het dan zover. "Ik heb het nu achttien jaar gedaan en het is mooi geweest. Tijd voor een ander verhaal", zegt Marc Moonen. "Wat ik ga doen? Dat zal nog wel blijken. Iets helemaal anders in elk geval. Niets meer in de horeca of aanverwanten. Ik wilde het in elk geval niet nog eens negen jaar doen dus de tijd om nu echt de zaak over te geven was er. Bovendien was het familiaal ook niet meer echt ideaal. Ik blik echt terug aan mooie herinneringen. Lekkere verrassende bieren, leuke klanten, leuke verrassingen zoals het decaporgel dat hier ooit stond of het oude wapenschild van Turnhout dat hier een tijdje aan de muur hing."

Speciale bieren

In een zwart gat zal Marc Moonen naar eigen zeggen dus niet vallen. "Ik zal ook altijd achter speciale bieren blijven zoeken. Dat is een beetje een passie geworden", lacht Moonen. "Met een groep vrienden komen we ook regelmatig nog samen om bieren te proeven. Het bier zal dus zeker niet uit mijn leven verdwijnen (grijns). Ik zal zeker ook nog af en toe de nieuwe uitbaters wat proberen bij te staan al is het nu aan hen. Ik wil ook dat ze hun eigen stempel drukken al hoop ik dat de eigenheid van De Penge wel blijft bestaan."


Rudy Leysen en Anja Wouters uit Oud-Turnhout hebben zich de voorbije dagen en weken al wat ingewerkt. Ze hebben niet vele horecaervaring, maar hopen zich snel in te werken. "We wilden beiden al langer een café beginnen en toen we hoorden van De Penge hebben we de knoop doorgehakt", vertelt het koppel. "We weten dat het een monument is en dat het niet gemakkelijk zal worden, maar we willen doorbijten. De bierkennis van Marc hebben we zeker niet, maar we hopen die ook bij te schaven. Marc is bijna een wandelende encyclopedie. Maar we willen hier zeker dezelfde sfeer behouden. Het echte oude karakter moet bewaard blijven. We willen er ook zeker heen uitzuipcafé van maken. Iedereen moet zich hier welkom voelen om rustig en gezellig een lekker biertje te komen drinken. We zullen het voorlopig alleen doen samen met onze kinderen." Dit weekend zullen de nieuwe uitbaters alvast alles uit de kast moeten halen, want met de braderij in de Patersstraat belooft het een druk weekend te worden.